PLUĆA SVIJETA

COP26: Urođenički narodi traže da se zaštiti 80 posto Amazonije

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 30.10.2021 23:25
  • Objavljeno 30.10.2021 u 23:22
Gregorio Diaz Mirabal

Gregorio Diaz Mirabal

Izvor: EPA / Autor: Paolo Aguilar

Venezuelac Gregorio Diaz Mirabal koji zastupa 3,5 milijuna urođenika Južne Amerike, zatražio je u subotu da se zaštiti 80 posto Amazonije, dan uoči početka UN-ove konferencije o klimi COP26 u Glasgowu, u Škotskoj

"Na COP26 smo došli kako bi se ratificirao naš prijedlog o tome da 80 posto Amazonije ostane u životu", rekao je Diaz Mirabal na tiskovnoj konferenciji u Glasgowu.

Venezuelac je na čelu Koordinacije organizacija urođenika bazena Amazonije (COICA) koja zastupa narode devet zemalja i teritorija (Brazil, Bolivija, Peru, Ekvador, Kolumbija, Venezuela, Gvajana, Surinam i Francuska Gvajana) koje pokriva najveća tropska šuma na planetu.

Gregorio Diaz Mirabal misli da je "prijeko potrebno očuvati ravnotežu Amazonije koju jamči 511 naroda (autohtonih) u devet zemalja amazonskog bazena".

"Ovdje smo kako bismo vikali u ime zraka, vode, šumskih bića i kako bismo dobili odgovore i potaknuli zemlje na djelovanje", rekao je taj pripadnik naroda Wakuenai Kurripaco.

Amazonska prašuma se prostire na 8,4 milijuna četvornih kilometara i u njoj je 20 posto slatke vode na planetu.

U nedavnom razgovoru za AFP Mirabel je rekao da je 17 posto prašume već uništeno zbog vađenja nafte i rudača te onečišćenja i krčenja šume radi širenja poljodjelskih površina i uzgoja stoke.

Pozvao je na mobilizaciju kako bi se spriječila svjetska "apokalipsa" zbog krčenja šuma.

Na međunarodnom sastanku na vrhu o klimi koji traje do 12. studenog, u ponedjeljak i u utorak će sudjelovati više od 120 predsjednika država i vlada. Zadaća mu je utvrditi obveze kako bi se zagrijavanje planeta ograničilo na +1,5 Celzijevih stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!