slučaj planinska

Čobanković tražio novo suđenje, sud rekao: Ništa od toga

12.07.2017 u 13:21

Bionic
Reading

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u srijedu je odbilo zahtjev za obnovu postupka bivšem HDZ-ovu ministru Petru Čobankoviću koji je prije pet godina u zamjenu za blažu kaznu priznao Uskokove optužbe u slučaju Planinska, čime je postao jedan od rijetkih hrvatskih političara pravomoćno osuđenih zbog korupcije

Čobanković je nedavno zatražio obnovu postupka, smatrajući da ga sud, unatoč priznanju nije trebao osuditi bez provjere činjenica. Zamjenica glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Iva Kero kazala je da je riječ o nepravomoćnoj odluci na koju nezadovoljna strana ima pravo žalbe o kojoj odlučuje Vrhovni sud.

Čobankovićev odvjetnik Željko Olujić ranije je rekao Hini da je to prvi put u hrvatskoj sudskoj praksi da se zahtjev za obnovom postupka pokreće povodom sporazuma između odvjetništva i optuženika. 

Čobanković se nagodio u slučaju Planinska u kojemu je naknadno nepravomoćno osuđen bivši premijer Ivo Sanader i ostali, čemu je doprinijelo i Čobankovićevo priznanje da je sudjelovao u korupciji odnosno iskaz u kojem je opisao kako je ministarstvo kojem je 2009. bio na čelu kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke tadašnjeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Stjepana Fiolića.

Uskok je, temeljem Fiolićevog i Čobankovićevog priznanja, tvrdio da je Sanader nakon te transakcije od Fiolića primio 17 milijuna kuna provizije.

No, Sanader je prigovarao svjedočenju svog bivšeg ministra, ističući da je njegov iskaz u 'slučaju Planinska' lažan zbog nagodbe s Uskokom. Nakon objave nepravomoćne presude u tom slučaju Sanader je kazao da je presuda u slučaju Planinska kojom je nepravomoćno kažnjen na 4,5 godine zatvora, kao i njegovi raniji slučajevim, bazirana na lažnim iskazima osoba koje su za njegovo terećenje dobili povlastice, odnosno 'guljenje krumpira'.

Na tom je suđenju otkriveno i da vukovarsko državno odvjetništvo u ime države od Čobankovića zbog štete u 'slučaju Planinska' potražuje gotovo 38 milijuna kuna. Vukovarski sud taj je postupak prekinuo do kraja zagrebačkog suđenja za 'Planinsku', no ipak je blokirao Čobankovićevu imovinu kako bi osigurao potraživanje.