DANAS ODLUKA

Na pomolu obrat: Zbog Čobankovićeve famozne bilježnice pada i slučaj Planinska?!

12.07.2017 u 11:44

Bionic
Reading

Zahtjev Petra Čobankovića, pokajnika u aferi Planinska, za obnovom postupka baca posve novo svjetlo na ovaj slučaj s obzirom na to da je riječ o svjedoku pokajniku, temeljem čijeg je iskaza Sanader i osuđen. Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović za tportal je potvrdio da ovaj novi moment ide na ruku njegovu klijentu, a sve se, otkriva, vrti oko famozne bilježnice

Zagrebački Županijski sud danas će odlučiti o zahtjevu za obnovu postupka bivšem HDZ-ovu ministru Petru Čobankoviću, koji je prije pet godina u zamjenu za blažu kaznu priznao Uskokove optužbe u slučaju Planinska. Čobanković je dobio rad za opće dobro, što se svelo na guljenje krumpira u pučkoj kuhinji, dok je Sanader osuđen na četiri i pol godine zatvora.

Sada Čobanković traži obnovu postupka, a navodno je u pozadini zahtjev DORH-a da on vrati u državni proračun 37 milijuna kuna, koliko je iznosila šteta za državu iz afere Planinska, što nakon njegova priznanja imaju pravo tražiti. No pitanje je kako će se to referirati na Sanadera s obzirom na to da presude protiv njega padaju kao zrele kruške.

Hoće li pasti i Planinska?

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović za tportal je otkrio kako će ovaj Čobankovićev potez itekako utjecati na žalbeni postupak u njihovu slučaju.

'Koliko sam ja shvatio, on zahtijeva obnovu jer je dao iskaz pod pritiskom, to je kao da je iznuđen, pa bi to impliciralo da je neistinit. Tu bi se moglo govoriti o kaznenom djelu sve pod pretpostavkom da govori istinu', kaže.

Ne skriva da bi to itekako utjecalo na postupak protiv Sanadera, podsjećajući da je Čobankovićev iskaz, nakon što je postao svjedok pokajnik, jedan od dva ključna dokaza na temelju kojih je osuđen bivši premijer.

  • +9
Presuda Ivi Sanaderu i ostalima u slučaju Planinska Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Bilježnica bi sve 'kontaminirala'

Da je Čobankovićev iskaz dan u sumnjivim okolnostima, potvrđuje i Prodanović. Podsjeća na slučaj bilježnice iz koje je bivši ministar poljoprivrede čitao iskaz.

'To bi imalo veze s onim što smo govorili, a to je da se Čobanković služio bilježnicom koju smo zamijetili i uspjeli je uvrstiti u dokaze te se vidjelo da je imao unaprijed pripremljene pitanja i odgovore i tim ga je istim redoslijedom sudac ispitivao', otkriva i dodaje da će se u žalbi na prvostupanjsku presudu Sanaderu sigurno referirati upravo na tu bilježnicu.

Kada bi se to dokazalo, ističe, bio bi to velik skandal. Tvrdi da je očito riječ o špranci jer u svakom predmetu protiv Sanadera, smatra, nalazi se pokoji takav svjedok poput Čobankovića.

'To je previše koincidencije', tvrdi, 'i značajno može utjecati na žalbeni postupak. Sve bi, kako se to danas voli reći, kontaminiralo', zaključuje.

Podsjećamo, bivši premijer Ivo Sanader nakon četiri godine suđenja u travnju ove godine nepravomoćno je osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog optužbi da je primio 17 milijuna kuna 'provizije' nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Petar Čobanković, 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Sanader mora vratiti državi 17 i pol milijuna kuna u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. Kako je osuđen na kaznu manju od pet godina, neće u zatvor dok presuda ne postane pravomoćna.

Iako je na sudu priznao da je Sanaderu u njegov dom u Kozarčevoj ulici nakon prodaje zgrade donio deset milijuna kuna i milijun eura mita u 'kutiji za hrenovke', Fiolić je osuđen na godinu dana zatvora koje može zamijeniti radom za opće dobro. Ista kazna dosuđena je i vlasniku tvrtke Inženjerski biro Mladenu Mlinareviću, čija je tvrtka preuveličala vrijednost zgrade u Planinskoj ulici prije nego što ju je od Fiolića kupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Bivši premijer od početka je odbacivao optužbe koje je Uskok, među ostalim, temeljio na priznanju Petra Čobankovića, koji je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na godinu dana zatvora. No umjesto zatvora Čobanković je odslužio kaznu društveno korisnim radom u Caritasovoj pučkoj kuhinji.

Zbog štete u slučaju Planinska Državno odvjetništvo je pred sudom u Vukovaru pokrenulo postupak u kojem od Čobankovića potražuje gotovo 38 milijuna kuna. To je suđenje obustavljeno do kraja zagrebačkog suđenja za Planinsku, no sud je ipak blokirao Čobankovićevu imovinu kako bi osigurao potraživanje.