pravedna tranzicija

Članice EU-a odobrile uspostavu fonda teškog 17,5 milijardi eura

04.03.2021 u 15:09

Bionic
Reading

Europski dužnosnici u srijedu su formalno odobrili uspostavu 17,5 milijarda eura vrijednog fonda koji će pomoći državama članicama u tranziciji s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije štiteći ranjive skupine od gospodarskih posljedica preobrazbe sektora koji jako zagađuju okoliš.

U sklopu plana eliminacije neto emisija stakleničkih plinova do 2050., EU je namijenio dio proračuna i fonda za oporavak od pandemije covida-19 za pomoć onima koji će biti najteže pogođeni planovima koji ciljaju industrije koje jako ovise o fosilnim gorivima ili ih proizvode.

Veleposlanici EU-a dali su zeleno svjetlo na prijedlog zakona o uspostavi 17,5 milijarda eura vrijednog Fonda za pravednu tranziciju koji će pomoći regijama da postupno zatvore sektore koji se temelje na ugljenu, tresetu i naftnom škriljevcu i zamijene ih industrijama i radnim mjestima s niskim ugljičnim otiskom.

„Bez potpore Fonda za pravednu tranziciju, društveni i gospodarski troškovi mogli bi zaista obeshrabriti nadležne vlasti i gospodarske aktere od poduzimanja mjera potrebnih za tranziciju”, rekla je glasnogovornica Europske komisije Vivian Loonela.

Poljska, najveći proizvođač ugljena u Europi, bit će najveći korisnik tih sredstava, a nakon nje slijede Njemačka i Rumunjska. Fond za pravednu tranziciju „samo će jednim dijelom ublažiti posljedice tranzicije i kap je u moru naših potreba”, rekla je Małgorzata Jarosinska-Jedynak, zamjenica poljskog ministra za fondove i regionalnu politiku.

Poljska zapošljava više od polovice od više od 230.000 ljudi koji rade u europskom sektoru ugljena.

Do 2030., EU očekuje da bi moglo nestati 160.000 radnih mjesta u tom sektoru. No to bi moglo ublažiti više od 300.000 radnih mjesta koja bi mogla biti otvorena u ovom desetljeću investicijama u zelenu energiju.

Da bi ostvarila europske klimatske ciljeve, Poljska će morati povećati godišnje investicije za u prosjeku 13 milijardi eura, ciljajući električna vozila i obnovu zgrada i energetske infrastrukture, po podacima konzultantske kuće McKinsey.

Udio Poljske u Fondu za pravednu tranziciju iznosi otprilike 3,5 milijarda eura.

To će biti podebljano drugim dijelovima EU proračuna i fonda za oporavak vrijednog 750 milijardi eura, od čega više od trećine mora biti utrošeno za klimatske mjere.

Rumunjska je kazala da će svoj novac iz Fonda za pravednu tranziciju potrošiti na šest regija, uključujući Galati na istoku gdje se proizvodi čelik te Gorj na zapadu gdje se nalaze rudnici ugljena.

„Bez intervencija Fonda za pravednu tranziciju... te regije ne bi mogle same realizirati potrebne investicije za strukturne promjene u energetskoj ponudi i potražnji”, rekao je rumunjski dužnosnik.

Države članice mogu potrošiti svoj novac iz Fonda za pravednu tranziciju na područja kao što su čista energija, prekvalifikacija radnika i pomoć nezaposlenima. Novac se ne može koristiti za potpore fosilnim gorivima ili nuklearnoj energiji.