bih

Član kriminalne skupine 'Pink Panther' osuđen na osam godina zatvora zbog pljačke

04.10.2019 u 12:22

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine osudio je na osam godina zatvora državljanina Crne Gore Milosava Veskovića, člana kriminalne skupine 'Pink Panther', koji je priznao krivnju za sudjelovanje u jednoj pljački i neuspjelom pokušaju pljačke počinjenima na teritoriju BiH, priopćeno je u petak iz sjedišta suda u Sarajevu

Vesković je osuđen za sudjelovanje u pljački 2005. godine kada je skupina, koje je on bio član, na Romaniji presrela i opljačkala pošiljku u iznosu od 1,8 milijuna konvertibilnih maraka (920 tisuća eura), u vlasništvu 'Pavlović banke' iz Bijeljine.

Vesković je osuđen i za pokušaj pljačke pošiljke od 2,2 milijuna KM (1,12 milijuna eura) počinjen nešto poslije iste godine u okolici Sarajeva koju su priječili zaštitari zapucavši na napadače.

Presudom je Veskoviću nametnuta obveza nadoknade štete koju je pretrpjela banka čija je pošiljka novca ukradena.

Vesković je sporazum o priznanju krivnje s Tužiteljstvom BiH sklopio ranije ovog mjeseca. Sud je sporazum prihvatio, a Vesković se odrekao prava na žalbu pa je presuda postala pravomoćna.

Uz crnogorsko, 41-godišnji Vesković ima i državljanstvo Srbije, a u BiH su za njim godinama tragali u sklopu istrage protiv veće skupine kriminalaca poznate pod nazivom 'Lutka'.

Tom je istragom u BiH obuhvaćeno više od 30 osoba, uglavnom povezanih s pljačkama, trgovinom drogom i iznudama. Njih 13 je 2017. godine osuđeno na više od 100 godina zatvora.

Vesković je godinama bio nedostupan bosanskohercegovačkom pravosuđu, a 2018. izručila ga je Hrvatska pošto je u Lepoglavi odslužio trogodišnju zatvorsku kaznu koja mu je izrečena zbog planiranja pljačke u Zagrebu.

U Hrvatskoj je uhićen 2015., zajedno s trojicom državljana Srbije i dvojicom iz BiH, a osuđeni su za planiranje napada na vozilo za prijevoz novca. Za njim traga i Austrija zbog sumnje da je kao član bande 'Pink Panther' u tri pljačke ukrao satove i nakit u vrijednosti od 1,5 milijuna eura.