UKLJUČEN METEOALARM

Ciklon Vedran stigao, izlijevat će se more

  • +11

Ciklona Vedran oprala Dalmaciju

Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin

Bionic
Reading

Ciklon Vedran koji je danas opustošio Sardiniju, stigao je nad Hrvatsku. Najviše vremenskih nepogoda očekuje se noćas i sutra. Internetska stranica meteoalarm.eu, koja izvješćuje o ekstremnim vremenskim prilikama iznad Europe, upozorila je danas na narančasti stupanj pripravnosti od nevremena na području Dalmacije koje može prouzročiti štetu i biti opasno za ljude.

Prema očekivanjima kiša je zalila Dalmaciju, najviše je palo u trogirskoj Zagori, 70 litara, na Šolti 50 litara, no i u drugim mjestima palo je makar malo kiše, piše pak Slobodna Dalmacija. U prekidu trajektne linije iz Drvenika i Makarske te velik broj katamaranskih i brodskih linija

U prekidu su trajektne linije: Sućuraj-Drvenik i Sumartin-Makarska, katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split, Split-Bol-Jelsa, Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka i brodska Mali Lošinj-Srakane Vele-Unije-Susak-Mali Lošinj, zbog nepovoljnih vremenskih prilika.


Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a ponegdje ima i magle. Posebice na dionicama autocesta: A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 2, i A1 između čvorova Otočac i Gospić. Jak vjetar puše na čvoru Gospić na autocesti A1, a mogući su i odroni zemlje i kamenja na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (D8).

Uz kišu, grmljavinu i olujno juho ciklona Vedran našim će krajevima donijeti još jednu neugodnu pojavu – plimu s jakim lebićem, a plima se očekuje u ranim jutarnjim satima
srijede.

Na Hvaru potopljene dvije brodice i nekoliko oštećeno

Dvije manje brodice su potopljene, a nekoliko ih je oštećeno danas u hvarskoj luci u valovima visokim do dva metra zbog jakog juga, doznaje se u hvarskoj Lučkoj upravi. Valovi su iz mora na gradski trg u Hvaru izbacivali kamenje od deset do dvadeset kilograma, doznaje se u hvarskoj Lučkoj upravi.

Veliki valovi zbog jakog juga uobičajeni su u hvarskoj luci u studenome te se, kako su rekli u Lučkoj upravi, potapanja i oštećivanja brodica slična današnjima mogu očekivati do kraja mjeseca. Prijašnjih godina znalo se dogoditi da valovi zbog jakog juga u studenome u hvarskoj gradskoj luci potope više od deset brodica na dan.