rasprava u otvorenom

Cijene hrane leto u nebo, pitanje je do kada? 'Tržište se polako stabilizira, ali...'

25.05.2023 u 22:55

Bionic
Reading

Pandemija, rat u Ukrajini, energetska kriza, inflacija, klimatske promjene. Posljedično - cijene hrane odletjele su u nebo. Hoće li još rasti ili možda padati? Tko u lancu od polja do stola najviše profitira? Za veću stabilnost i niže cijene nužna je veća domaća proizvodnja. Kako je postići? To su neka od pitanja na koja se odgovaralo u emisiji Otvoreno.

Cijena hrane rastu, plaćaju se troškovi globalnih kriza, postavlja se pitanje, do kada tako.

'Zadnje tri godine bile su turbulentne, nastupili su veliki poremećaji, to se moralo odraziti na cijene hrane, s obzirom na inflaciju. Jako velik je utjecaj je oko toga što će se događati u Ukrajini, od opasnosti od recesije. Burze su jako osjetljive, na makroekonomske i geopolitičke nestabilnosti', ističe u Otvorenom Zvjezdana Blažić, analitičarka za prehrambenu industriju.

'Tržište se polako stabilizira, ali još uvijek nedovoljno. Očekujemo da se stanje još stabilizira, poljoprivrednici imaju poteškoća s plasmanom roba. EU osigurava mjere', ističe Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

'Nisu se svi inputi promijenili, cijena rada ide prema gore. Sada ne možete naći "sezonca" ispod šest do sedam eura po satu', ističe Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

'Cijene o kojima danas govorimo su rezultat kumulativnih učinaka različitih kriza, sinergijski učinak kriza. Ovo bi bio jedan presedan. U konačnici imamo kontinuiranu krizu koja će nas pratiti u budućnosti zbog klimatskih promjena', ističe Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

Dodaje da Hrvatska ne proizvodi dovoljno hrane. 'Nedovoljna proizvodnja, nedovoljna samodostatnost, onemogućili su nam armortizirati snažne cijenovne udare i uvezenu inflaciju', kazao je

Fizički obujam poljoprivredne proizvodnje pao nam je za 8,8 posto, poručio je, dodajući da imamo deficiti u proizvodnji mesa, mlijeka, voća i povrća.

Blažić kaže da poljoprivrednici moraju biti više tržišno orijentirani.

Na pitanje je do kada ćemo imati zaštićene cijene poljoprivrednih proizvoda, Majdak kaže da je kriza i dalje aktualna: 'Vjerojatno kada se brojke poprave, a vidimo da se stabilizira globalno tržište. '