PET GODINA SE PRETVORILO U 20

Cijena nestrpljenja: Dinamo trenere plaća milijun eura godišnje

28.11.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Kruno Jurčić je potpisao dvogodišnji ugovor s Dinamom i tako je momčad hrvatskog prvaka i deveti put došla u situaciju da mijenja stratega. U međuvremenu su osvojili sva prvenstva Hrvatske i svake godine igrali po 12 europskih utakmica, ali nije bilo dovoljno

Prije pet zima u Maksimiru je bio predstavljen novi trener Zvonimir Soldo. Potpisao je ugovor na dvije i pol godine i na Maksimiru se zadržao četiri mjeseca. Možda je važno za napomenuti da je jedini koji je sam podnio ostavku, pa repova iza toga transfera nije bilo.

Tijekom ljeta sastav je preuzeo Soldin prethodnik Branko Ivanković koji je potpisao na četiri godine i zadržao se četiri - mjeseca. Uslijedio je Marijan Vlak s kratkoročnim angažmanom čije prekidanje nije financijski opteretilo Dinamo, ali uslijedio je nastavak rasipničkih navika.

Prvi je puta došao Kruno Jurčić i potpisao na dvije godine, a otišao je nakon 14 mjeseci, da bi uslijedio ugovor sa Velimirom Zajecom koji potpisao također dvogodišnji ugovor a otišao je nakon samo dva mjeseca.

Svi spomenuti treneri imali su mjesečnu plaću od 20 tisuća eura, a tada je na kormilo momčadi došao Vahid Halilhodžić koji je dobijao oko 900.000 eura godišnje. Potpisao je na 2.5 godine, a ostao je osam mjeseci i klub napustio okružen odvjetnicima koji su bili zaduženi da ishode ostatak ugovora. Kasnije se više nije žalio, dakle vjerojatno su stručnjaci odradili posao.

Uslijedilo je privremeno rješenje u Mariju Totu, nakon čega se vratio Kruno Jurčić 'naoružan' ugovorom na četiri godine. Zadržao se 'punih' šest mjeseci i također, kao i svi prije njega, otišao bez povlačenja financijskih repova. Dolazimo do početka ove godine u kojoj je Ante Čačić odradio skoro jednu od ugovorene 2.5 godine da bi Kruno Jurčić ovoga tjedna potpisao na nove dvije. Pa, sretno mu bilo...

Kada se podaci zbroje dolazimo do čak 20 potpisanih ugovornih godina u posljednjih pet godina. Od Kužea do danas (uz iznimku Halilhodžića) svi treneri su imali po 20.000 eura mjesečno, svotu koju je poduplavanjem prvotnih prihoda nakon ulaska u Ligu prvaka ishodio i Ante Čačić

Dakle riječ je o (ne računajući novi Jurčićev ugovor) 202 mjeseca po 20.000 eura, osam mjeseci (prvih Čačićevih) po 10.000 eura i 30 Vahinih po 75.000 eura. Ukupan zbir donosi respektabilnu svotu veću od šest milijuna eura. Kroz nagodbe se trošak vjerojatno malo i istopio, ali i cijena od pet milijuna donosi - milijun godišnje.

Podatke o duljini ugovora klub je (uz iznimku Marijana Vlaka kojemu je u ovom izračunu upisana jedna polusezona) davao sam, a visina izdataka javna je tajna koju nitko već godinama ne osporava. Dinamo je prema zakonu dužan trenerima kojima daje otkaze isplatiti, i ispada da je ukupan zbir (bez premija, naravno) prosječno veći od dogovorene plaće uvjerljivo najskupljeg Halilhodžića. Razlog više da se u Maksimiru nauče strpljenju jer ovakav koncept - košta.