veto na veto

Cijeli je svijet na stražnjim nogama zbog Poljske. Što se tamo zapravo događa?

25.07.2017 u 21:59

Bionic
Reading

Nakon što je u ponedjeljak, poslije jednotjednih masovnih prosvjeda, poljski predsjednik Andrzej Duda izašao u susret prosvjednicima i stavio veto na dva od ukupno tri usvojena zakona o pravosuđu prosvjedi su nastavljeni kako bi se stavio veto i na treći zakon koji vlastima daje slobodne ruke u postavljanju i smjenjivanju sudaca

Kako javljaju agencije, prosvjedi se održavaju diljem Poljske pod egidom 'Slobodni sudovi – slobodni ljudi' jer prosvjednici smatraju da su novi zakoni predloženi tako da bi sudove pretvorili u 'poslušnu službu', a pravnu državu u diktaturu.  

Poljski predsjednik je pak ignorirao parlamentarni prihvat reforme pravosuđa te je pod pritiskom javnosti stavio veto na dva zakona i pozvao vlastitu, vladajuću stranku Pravo i pravda na umjerenost.

'Odlučio sam vratiti dva zakona u parlament, što znači da ulažem veto na Zakon o Vrhovnom sudu te na Zakon o Nacionalnom vijeću sudstva. Poljskoj je potrebna reforma pravosuđa, ali joj je potrebna promišljena reforma, koja će jamčiti kvalitetno funkcioniranje pravnog sustava i koja će doprinijeti osjećaju postojanja pravde', kazao je Duda.

  • +10
Prosvjedi u Poljskoj Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Valja napomenuti to da pravosuđe u Europskoj uniji podrazumijeva neovisnost sudske od izvršne vlasti, stoga je Bruxelles uputio oštra upozorenja Varšavi zbog najavljene reforme pravosuđa.

'Pažljivo pratimo događaje u Poljskoj. Naš prvi potpredsjednik Frans Timmermans je još prošlog tjedna uputio poziv na dijalog Varšavi, no ona je odbila tu ponudu. O idućim potezima Europska unija će odlučivati na sastanku u srijedu', izjavila je glasnogovornica Europske komisije Margaritis Shinas.

Zabrinut za nepoštivanje temeljnih načela Europske unije, Bruxelles je Poljskoj zaprijetio sankcijama, no te prijetnje službena Varšava nije shvatila odveć ozbiljno jer je Mađarska kao poljska saveznica najavila da će uložiti veto na moguće sankcije.

Iza sporne pravosudne reforme, ocjenjuju analitičari, stoji poljski premijer Jaroslaw Kaczynski te njegova stranka Pravo i pravda, a on je poput mađarskog kolege Viktora Orbana zauzeo nacionalistički i antibriselski stav koji se odlikuje autoritativnom vladavinom, gušenjem nezavisnog sudstva i kontrolom javnih medija.  

Zbog čvrstog stava Kaczynskog reagirao je i State Department te je, zabrinut zbog poteza Varšave, najavio da će pomno pratiti tijek događaja u Poljskoj.