MEDIJI SE VRATILI U ZGRADU

Poljska oporba završila blokadu parlamenta

12.01.2017 u 14:36

Bionic
Reading

Poljska centristička oporba u četvrtak je završila mjesec dana dugu blokadu parlamenta nakon što je osigurala vraćanje potpunog pristupa medija toj instituciji, no još uvijek nije riješen sukob s vladajućim konzervativcima oko proračuna za 2017.

Oporbeni zastupnici blokirali su plenarnu vijećnicu parlamenta prosvjedujući protiv namjere vladajuće stranke Pravo i pravednost (PiS) da ograniči pristup novinarima te je optužili da je izglasala proračun za 2017. bez legalnog kvoruma, u prostoriji pored sabornice.

PiS je pregovorima u posljednjem trenu odbacio pozive centrista da se odgodi otvaranje parlamenta nakon božićnih praznika kako bi se omogućilo dovoljno vremena da se riješi spor oko proračuna, no u četvrtak su ipak ukinuli planove za ograničavanje pristupa novinarima parlamentu.

'Uzimajući u obzir da smo uspjeli ponovno omogućiti novinarima pristup parlamentu, završavamo naš prosvjed', rekao je Grzegorz Schetyna, čelnik centrističke Civilne platforme (PO) koju je PiS svrgnuo s vlasti na izborima 2015.

Blokada poljskog parlamenta produbila je zabrinutost Europske unije oko demokracije u toj državi čiju vlast optužuju za put prema autoritarnom sustavu.

PiS odbacuje optužbe oporbe da su u prosincu ilegalno izglasali proračun za 2017. Vladajuća stranka je to učinila u sobi pored sabornice jer je oporba u njoj prosvjedovala zbog slobode medija.