ŠPIJUNI RADE NEZAKONITE STVARI

CIA-in špijun samo slijedio naredbe u otmici u Italiji

30.06.2009 u 15:27

Bionic
Reading

Bivši američki špijun koji se našao u epicentru afere oko otmice muslimanskog klerika usred bijela dana u središtu Milana rekao je da je on u tom slučaju samo izvršavao naredbe koje je dobio od nadređenih, objavio je Reuters

Robert Seldon Lady je samo jedan od 26 Amerikanaca za koje se vjeruje da su radili za CIA-u, a koji su zajedno s talijanskim špijunima optuženi za otmicu osumnjičenika za terorizam i njegovu ekspresnu deportaciju u Egipat kojom su izbjegnuti talijanski sudovi. Tamo je Hasan Mustafa Osama Nasr mučen i držan u zatvoru godinama bez suđenja.
'Nisam kriv. Samo sam odgovoran jer sam izvršavao zadatke koje sam primio od nadređenih', rekao je Lady koji je u to vrijeme obavljao dužnost CIA-ina šefa milanske podružnice te agencije.

Tvrdi da nije učinio nikakav zločin jer je bila riječ o 'državnoj stvari'. 'I onda i danas smatrao sam sebe vojnikom koji se borio u ratu protiv terorizma i koji ne raspravlja o naređenjima koja dobije.' Lady, danas umirovljeni špijun, dao je intervju za list Il Giornale, u vlasništvu brata talijanskog premijera Silvija Berlusconija, s nepoznate lokacije putem interneta.
Također je izjavio da je talijanski časnik, koji je već priznao svoje sudjelovanje u operaciji i zbog toga bio suspendiran iz službe, bio jedini Talijan koji je sudjelovao u otmici. Berlusconi, koji je također bio na vlasti u vrijeme Nasrijeva nestanka, zanijekao je bilo kakvo učešće i odobrenje talijanske države za tajni CIA-in transfer s njihova teritorija. Također je rekao da ovo suđenje može negativno utjecati na položaj talijanske službe u obavještajnoj zajednici te bi mogli biti čak i izolirani od ostalih.

Špijun Lady smatra da je cijela operacija trapavo izvedena te su, nažalost, prema njegovu mišljenju, ostavili previše tragova istražiteljima za kopanje. Tako je danas u posjedu talijanskih istražitelja mobitel sa snimkama poziva, čak i priznanje talijanskog časnika koji je sudjelovao u cijeloj operaciji. 'Kako smo mogli biti tako neprofesionalni? Odgovor je u tome što je u operaciju bilo umiješano previše ljudi. Operacije takve vrste treba obavljati svega njih nekoliko', rekao je on, a prenosi Reuters.
Lady smatra da su talijanski istražitelji otišli predaleko u želji da osude špijune zbog ovoga incidenta. Većina akcija koje oni izvode u inozemstvu je ilegalna, ali ih države prihvaćaju kao takve. 'Radio sam za tajnu službu 25 godina i gotovo da ne postoji stvar koju sam učinio u tih 25 godina, a da je bila legalna u zemlji u kojoj se dogodila', objasnio je.