CAPRILES PRIJETI

Chavez je konačno naišao na ozbiljnog konkurenta?

16.09.2012 u 10:36

Bionic
Reading

'Kad bi se ova vlada suočila s korupcijom, ne bi joj ostao ni jedan ministar', izjavio je Henrique Capriles, kandidat opozicije na predsjedničkim izborima u Venezueli. Naime, prije nekoliko dana na televiziji je prikazana snimka jednog od njegovih najbližih suradnika kako prima novac od poduzetnika. Capriles je odmah reagirao i otpustio savjetnika, pokazujući tako da neće sada ni ako bude izabran tolerirati korupciju. Juan Carlos Caldera, koji je primio novac, branio se da nije riječ o mitu koji mu je poduzetnik dao da bi mu, kako tvrde državni mediji, sredio susret s Caprilesom, već da je 9300 dolara primio kao donaciju za svoju kampanju za gradonačelnika

U svakom slučaju taj skandal je trajao vrlo kratko i kako se čini, neće imati negativnijeg upliva na Caprilesovu kampanju. Da je tomu tako potvrđuje i brza reakcija venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza koji je na državnoj televiziji napao Caprilesovu odluku tvrdeći da se prebrzo odlučio 'oprati ruke'. 'Zamislite kad biste pali u ruke tih ljudi koji ubadaju noževima jedni druge u leđa', poručio je bivši vojnik i predsjednik ove naftom bogate zemlje već 14 godina (Chavez je, naime, ukinuo ustavnu odredbu o dozvoljenom broju mandata i tada je rekao da bi bilo najbolje da on vlada sve do 2030. godine bez izbora).

Sadašnji je venezuelanski predsjednik veliki prijatelj najpoznatijih svjetskih diktatora (Castra na Kubi, Lukašenka u Bjelorusiji, Ahmadinedžada u Iranu, Asada u Siriji), radikalni socijalist i protivnik američke politike. Stekao je veliku popularnost u javnosti jer je dio velike zarade koju zemlja ostvaruje od nafte iskoristio za niz programa pomoći najsiromašnijima u zemlji, ali je istodobno otvorio vrata korupciji u koju su ogrezli njegovi najbliži suradnici (prema svjetskom indeksu korupcije samo je Haiti u Latinskoj Americi korumpiraniji od Venezeuele). Njegovi su projekti nacionalizacije koji se protežu od zemljoposjeda do naftnih polja također naišli na podršku javnosti pa je sve do ovih izbora suvereno pobjeđivao koristeći pritom sve blagodati državnih, kontroliranih medija (neovisnih više i nema jer bi svi koji bi Chaveza kritizirali ubrzo izgubili pravo na emitiranje).

 No u ovu je izbornu kampanju ušao oslabljen. Početkom godine dijagnosticiran mu je tumor koji je liječio na Kubi i ljetos se proglasio potpuno zdravim, u što mnogi liječnici sumnjaju (ima čak i onih koji tvrde da je cijela priča s bolešću izmišljena kako bi privukao naklonost javnosti). Osim toga što je rekonvalescent, Chavez se ove godine namjerio i na vrlo ozbiljnog protivnika, mladog guvernera savezne države Mirande, Caprilesa. Njega je izabrala ovoga puta ujedinjena opozicija, tako da su se kao konkurenti za izbore 7. listopada našla samo dva relevantna kandidata.

Henrique Capriles Radonski ima 40 godina, dolazi iz imućne obitelji koja vuče židovske korijene, ali odgojen je u katoličkom duhu te uvijek ističe da je za njega Isus najveća povijesna osoba. Za prijatelje 'El Flaquito' (mršavko), završio je pravo, specijalizirao trgovačko pravo u Europi i od najmlađih se dana bacio u politiku. Sa 26 godina izabran je za zastupnika i to najmlađeg u venezuelanskoj povijesti. Već 2000. godine osniva stranku Primero Justicia (Prvo pravda) i te godine postaje gradonačelnikom Barute. Zbog nemira koji su izbili tijekom pokušaja državnog udara protiv Chaveza 2002. godine, našao se pod istragom te je dvije godine kasnije u istražnom zatvoru proveo gotovo pet mjeseci, ali su optužbe protiv njega odbačene, da bi konačno 2008. godine postao guvernerom Mirande. Politički pripada desnom centru i zbog toga ga Chavez stalno ocrnjuje, tvrdeće da kani zemlju vratiti u zagrljaj SAD-a te da će uvesti neoliberalnu ekonomsku politiku, ali Capriles poručuje upravo obrnuto: tvrdi da mu je politički uzor bivši brazilski predsjednik Lula da Silva i njegov program tržišnog gospodarstva sa sveobuhvatnim socijalnim programima i pravilnom raspodjelom državnog novca (da Silva je, inače, dao javnu podršku Chavezu). Najavio je, osim toga, da će iz temelja mjenjati vanjsku politiku i Chavezovu povezanost s diktatorskim režimima i preispitati ugovore koje je sadašnja vlada sklopila s Kinom i Rusijom (od ove potonje je Chavez nakupovao oružja za više milijardi dolara). Javnost posebno pridobiva svojom najavom borbe protiv zločina koji su u Chavezovo doba porasli. Capriles je, pak, kao gradonačelnik i guverner uvijek smanjivao stopu kriminala. Osim toga, mlad i privlačan 'mršavko' postao je favorit kod žena i mlađe populacije kojoj je pomalo dosta 'vječnog' Chaveza.

Kampanju vodi doslovce od vrata do vrata, autobusom obilazi zemlju - svakog dana šest lokacija - i druži se s ljudima trpeći organizirane napade militantnih chavezista. Predsjednik, pak, maksimalno koristi državne medije na koje ne pripušta svog protivnika, ali nema ga ni izdaleko toliko u javnosti ni među ljudima. Chavezovi oštri napadi na rubu bezobrazluka pokazuju da je ovoga puta naišao na ozbiljnog konkurenta te da je svjestan da izbori, ako budu slobodni, neće proći kao dosadašnji. Anketama se u Venezueli ne vjeruje jer su u pravilu namještene, kažu za inozemne agencije lokalni novinari, pa one bliske vladi tvrde da Chavez vodi sa 10 i više posto, dok neke manje poznate i utjecajne govore da Capriles diše za vrat Chavezu.

U ovoj je kampanji stoga jasno samo da će Chavez zasigurno učiniti sve što treba da ne izgubi, što uključuje i mogućnost izborne prijevare. No ključno je pitanje kojim se bave sve susjedne zemlje što bi se moglo dogoditi ako Chavez izgubi. Mnogi analitički timovi procjenjuju da ovaj populist neće biti spreman mirno predati vlast pa nije isključena mogućnost nemira, čak i ozbiljnih sukoba, budući da Chavez kontrolira snage sigurnosti, a ima i svoju policiju koja također neće mirno gledati mogući gubitak vlasti. To bi moglo ionako podIjeljenu zemlju odvesti u potpuno neželjenom smjeru te izazvati ozbiljne probleme u regiji.