gospodarski kriminal

Razotkriven direktor kojeg zadarska policija tereti za izvlačenje 48 milijuna kuna iz tvrtke

  • Autor: V. Mo.
  • Zadnja izmjena 03.10.2018 15:23
  • Objavljeno 03.10.2018 u 14:22
Načelnik PU Zadarske Anton Dražina i voditelj službe krim policije Bore Mršić

Načelnik PU Zadarske Anton Dražina i voditelj službe krim policije Bore Mršić

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Poznata su imena četiri osobe koje su u utorak uhićene u Zadru zbog gospodarskog kriminaliteta, kao i kaznena djela koja im se stavljaju na teret

Riječ je o direktoru i bivšem suvlasniku pogona za preradu ribe Ostrea Nevenu Badurini (48), Mladenu Jurlini (62) iz Zadra te Valentinu Lukincu (28) i Hrvoju Butkoviću (44) iz Zagreb, donosi portal Zadarski.hr.

Sumnja se da su od 2003. do 2018. preko Ostree i tvrtki iz Zagreba i Samobora izvukli ukupno oko 48 milijuna kuna.

'Iz firme sa sjedištem u Stankovcima, izvukli su 48 milijuna i 200 tisuća kuna, a državni proračun RH je oštećen za dodatnih 18 milijuna i 900 tisuća kuna. Spomenuti novac čine poticaji isplaćeni od strane Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a bio je namijenjen za unaprijeđenje proizvodnje, razvoj poslovanja, otvaranje novih radnih mjesta, te generiranje ukupnog razvoja', rekao je voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić u srijedu na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u sjedištu zadarske policije.

>>> Akcija policije u Zadru; Privođenje više poznatih osoba zbog utaje poreza

O ovom slučaju zadarska je policija izvijestila posebnom konferencijom za medije te priopćenjem na svojim službenim internetskim stranicama.

'Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave zadarske, u suradnji i uz koordinaciju sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zadru i Poreznom upravom, proveli su opsežno je kriminalističko istraživanje nad četiri osobe koje se sumnjiči za više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Prema rezultatima kriminalističkog istraživanja 48-godišnjaka se sumnjiči da je, kao vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Stankovcima, u razdoblju od rujna 2003. do 25. svibnja 2018. godine, s ciljem pribavljanja nepripadne materijalne koristi, u više navrata, bez ikakve valjane osnove, sa žiro računa društva podizao i zadržao za sebe novac društva u ukupnom iznosu od 48.173.266,70 kuna.

Kako bi knjigovodstveno pravdao isplate tog iznosa krivotvorio je poslovnu dokumentaciju društva uzimajući fiktivne pozajmice i milijunske novčane nagrade.

Nadalje je isplatama primitaka, koje u biti predstavljaju njegov dohodak od nesamostalnog rada u 2012. i 2014. godini te njegov drugi dohodak u 2015. godini, oštećenom trgovačkom društvu u konačnici stvorio obvezu plaćanja poreza državnom proračunu RH u ukupnom iznosu od 13.795.446,08 kuna, koju obvezu ne samo da nije uplatio, nego istu do trenutka vršenja poreznog nadzora nije niti prikazao u poslovnim knjigama društva.

  • +3

Zadarska policija o privođenju četiri osumnjičenika za gospodarski kriminal

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Sumnjiči ga se i da je u međusobnom dogovoru sa 28, 44 i 62-godišnjacima, s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi za društvo, po osnovi nepripadne isplate povrata PDV-a na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 5.121.781,90 kuna, u poslovnim knjigama društva tijekom kolovoza 2016. godine prikazao neistinite podatke o poslovnom odnosu s drugim trgovačkim društvima po osnovi izvedenih radova i isporučene opreme na rekonstrukciji i opremanju poslovnog prostora u Benkovcu za potrebe društva, iako su svi navedeni znali da nikakvi radovi nisu izvršeni, niti je isporučena bilo kakva oprema od strane navedenih društava, a niti je društvo isto platilo.

Kako bi prikrili pravu svrhu isplata dogovorno su sačinjavali lažno proknjižene knjige ulaznih računa i novac prebacivali i vraćali s računa društava, a temeljem dva ugovora o otkupu potraživanja koje su međusobno sklopili iako su svi znali da za to ne postoji valjana pravna osnova.

Na opisani način državni proračun RH u razdoblju od 03.09.2003. do 25.05.2018. oštećen je za ukupan iznos od 18.917.227,98 kuna, te oštećeno trgovačko društvo. za iznos od 48.173.266,70 kuna.

48-godišnjak je uhićen u ponedjeljak, a u utorak je predan pritvorskom nadzorniku, uz kaznenu prijavu zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

28, 44 i 62-godišnjaci su nakon kriminalističkog istraživanja predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave Zadarske uz kaznenu prijavu zbog utaje poreza ili carine te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Novinarima su rezultate istraživanja na današnjoj konferenciji za novinare predstavili voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić i voditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta Tomislav Škara. Konferenciju za novinare otvorio je uvodnim riječima načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina', piše u priopćenju na stranicama zadarske policije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!