koronavirus

Četvero hrvatskih državljana zatražilo evakuaciju iz Wuhana

29.01.2020 u 13:32

Bionic
Reading

Četvero hrvatskih državljana zatražilo je evakuaciju iz kineskog grada Wuhana. Troje ih tom gradu živi već duže vrijeme, a jedna je osoba nedavno došla u posjet prijateljima

Ministarstvo vanjskih poslova u utorak je objavilo da je hrvatskim državljanima koji žele napustiti Wuhan ponuđena evakuacija u organizaciji partnera iz Europske unije, piše Jutarnji list.

Također, hrvatsko veleposlanstvo u Pekingu pravodobno obavještava hrvatske državljane u Wuhanu o svim mjerama, kao i opcijama za napuštanje grada te im stoji na raspolaganju kako bi njihov povratak kući prošao u najboljem redu.

U Kini živi oko 300 hrvatskih državljana, a iz ministarstva su pojasnili da je hrvatsko veleposlanstvo u Pekingu u kontaktu i s ostalim hrvatskim državljanima u NR Kini te im stoji na raspolaganju za svu konzularnu pomoć i potporu.

Aktiviran je Mehanizam civilne zaštite EU na zahtjev Francuske te je organiziran zračni most za evakuaciju građana EU iz tog kineskog grada. Tako je u srijedu prema Wuhanu poletio prvi avion kojim će se evakuirati 250 francuskih državljana, a do kraja tjedna bi trebao poletjeti drugi avion za još 100 EU građana. Osim EU, svoje građane iz Wuhana evakuiraju i Sjedinjene Američke Države koje su objavile da će evakuirati i EU državljane svojim avionima.