igre koje se pamte

Četrdeset godina od ZOI u Sarajevu: Nevjerojatna priča o donaciji zlatara s Baščaršije

09.02.2024 u 07:00

Bionic
Reading

Četrdeset godina navršilo se od Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu. Igre koje su koštale, prema neslužbenim procjenama, 143 milijuna dolara, dovele su u grad više od 1200 sportaša iz 49 zemalja. Prodano je 250 tisuća ulaznica od čega 200 tisuća u inozemstvu, a putem tv prijenosa pratilo ih je dvije milijarde ljudi

Poznato je koliko su Sarajlije, ali i drugi stanovnici tadašnje Jugoslavije dali za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, no posebno je zanimljiva priča zlatara s Baščaršije čija je donacija bila rekordna.

Svi građani Sarajeva su izdvajali 2,5 posto svojih prihoda u periodu od 1981. do 1985. koje je grad iskoristio za Olimpijske igre, piše Klix.

Tisuće građana, tvrtki i sindikalnih udruženja doniralo je sredstva, a vjerovatno najpoznatija donacija je bila ona od kilogram zlata koji je donirao sarajevski zlatar Fuad Kasumagić. On je više od dva desetljeća sakupljao zlatnu prašinu čisteći svoj pod, i filtere, nakon čega ih je spaljivao i pretvarao u pepeo. Do 1982. godine skupio je oko 600 kilograma pepela, koji je ponovo spalio koristeći visoke temperature kako bi izdvojio zlato.

Na kraju je izdvojio kilogram 24-karatnog zlata koj je tada vrijedilo 14.000 dolara, otprilike pet puta više od onoga koliko je prosječan Jugosloven zarađivao za godinu.

Danas kilogram zlata košta otprilike 65 tisuća dolara (60 tisuća eura).

Kasumagić je tada tu donaciju nazvao "skromnim doprinosom".

"Htio sam uraditi nešto kako bi pomogao. Htio sam doprijeti uspjehu igara", kazao je tada Kasumagić.

Odbor za organizaciju Olimpijskih igara u Sarajevu je kasnije objavio da je više od 1,2 millijuna građana Jugoslavije doniralo novac za Olimpijske igre.

  • +3
ZOI Sarajevo 1984. Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR