mali sindikati

Četiri sindikata podigla ustavnu tužbu zbog manjih prava njihovih članova

02.05.2023 u 16:40

Bionic
Reading

Četiri sindikata zatražila su ocjenu ustavnosti čl. 192 Zakona o radu (ZOR) jer smatraju da zbog njega članovi manjinskih sindikata i nečlanovi imaju manja prava u odnosu na članove reprezentativnih sindikata, koji sudjeluju u kolektivnom pregovaranju.

Sindikat pravosudne policije, Nacionalni sindikat policije, Carinski sindikat Hrvatske i Sindikat policijskih službenika smatraju da čl. 192. ZOR omogućuje članovima reprezentativnih sindikata, koji sudjeluju u kolektivnom pregovaranju, ostvarivanje većih materijalnih prava, poput božićnica, regresa i jubilarnih nagrada, od članova manjinskih sindikata koji ne mogu sudjelovati u pregovorima i nečlanova.

Novosel: Pravednost prema članovima sindikata

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel rekao je Hini da mogućnost nešto većih prava članova sindikata koji su doprinijeli kolektivnom pregovaranju postoji u brojnim zemljama EU-a.

Hrvatsko je rješenje najsličnije rješenjima u Sloveniji i Njemačkoj, kaže Novosel, a ne odnosi se samo na reprezentativne sindikate, nego na sve sindikate koji kolektivno pregovaraju.

"Nismo to tražili kako bi povećali broj svojih članova, nego radi pravednosti prema članovima sindikata, koji trebaju dobiti nešto više za svoj doprinos zaključivanju kolektivnih ugovora", tvrdi predsjednik SSSH.

Ističe da članovi sindikata godinama sudjeluju u kolektivnim pregovorima, industrijskim akcijama, plaćaju sindikalnu članarinu, dolaze na prvomajske prosvjede i sl., a sve te benefite koriste i ostali radnici.

"U ovom slučaju nečlanovi ne moraju davati nikakav doprinos, ali onda moraju shvatiti da članovi sindikata imaju barem minimalno veće pravo na materijalni dodatak", kaže.

Novosel smatra da su se četiri sindikata umjesto ustavne tužbe mogli udružiti sa Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika, koji trenutno nema uvjete za reprezentativnost.

"Neka porade na međusobnom udruživanju ili suradnji s ostalim reprezentativnim sindikatima, pa bi tada i za svoje članove mogli tražiti povoljnije pravo - a ne da ustavnom tužbom pokušavaju iz ZOR-a izbaciti ono što su drugi sindikati godinama pokušavali dobiti", rekao je.

Mnogi sindikati koji nisu reprezentativni pridobivaju nove članove dijeleći im razne kredite ili pozajmice i na takav način nelojalno utječu na članove sindikate koji se bore za veća prava radnika, ustvrdio je Novosel.

Štorić: Ustavna tužba je naše ustavno pravo

Predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske Rino Štorić poručuje pak da je "ustavna tužba naše ustavno pravo" te da ne zna na kakvo udruživanje Novosel misli.

Štorić kaže da je i Novosel "potpuno svjestan da ne postoji mogućnost, sukladno sadašnjim propisima Zakona o reprezentativnosti, da bismo postali reprezentativni - osim ako nije mislio da ugasimo svoje sindikate i prijeđemo u Sindikat policije Hrvatske, koji je u njegovoj u središnjici. To zasigurno ne dolazi u obzir".

Tom su odredbom ZOR-a trećini zaposlenika u reprezentativnim sindikatima omogućili veća materijalna prava, a dvije trećine, među kojima su i manjinski sindikati, ostalo je bez tih prava, ustvrdio je Štorić dodavši kako su ih sve "strpali u isti koš".

Podsjeća da su u listopadu 2021. od tadašnjeg ministra rada Josipa Aladrovića čuli kako su u Vladi svjesni da je to diskriminacija, a tada im je obećano da će se u novi ZOR uvrstiti članak koji će striktno navoditi da ista prava iz kolektivnog ugovora imaju svi sindikati, bez obzira jesu li reprezentativni ili ne.

Aladrović je u međuvremenu smijenjen, a Štorićev sindikat još nije uspio dogovoriti sastanak s trenutnim ministrom rada Marinom Piletićem. Štorić je, kaže, prošlog tjedna uputio Piletiću zahtjev za sastankom jer tvrdi da ima nove dokaze da se radi o diskriminaciji.