POLJOPRIVREDA

Četiri pilot projekta za komasaciju zemljišta

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 14.10.2015 14:20
  • Objavljeno 14.10.2015 u 14:20
Poljoprivreda ratar

Poljoprivreda ratar

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Topolovec/PIXSELL

Agencija za poljoprivredno zemljište priprema četiri pilot projekta za komasaciju na području četiri županije, a očekuje se da će se s njihovom implementacijom krenuti iduće godine, kazala je u srijedu ravnateljica te agencije Blaženka Mičević na međunarodnom stručnom skupu o komasaciji

Riječ je o pilot projektima na području Ličko-senjske, Istarske, Međimurske i Virovitičko-podravske županije.

"Plan je bio da se ove jeseni ide pred Vladu s programima za komasaciju, no to nije uspjelo jer Ministarstvo graditeljstva još nije Agenciji dostavilo granice građevinskog područja u digitalnom obliku i to se još čeka", kazala je Mičević.

Komasacijom se male i usitnjene površine sjedinjuju u veće i uređenije, uređuju putne i kanalske mreže te sređuju stvarnopravni i drugi odnosi na zemljištu. Komasacija se provodi radi okrupnjavanja posjeda i katastarskih čestica u veće i pravilnije radi njihova ekonomičnijeg iskorištavanja, stvaranja povoljnijih uvjeta za razvoj poljoprivredne proizvodnje, izgradnje poljoprivrednih puteva, vodnih građevina za melioraciju itd.

Mičević je istaknula je da komasacija pruža nove mogućnosti za poljoprivredu, ali i napomenula da Hrvatska zaostaje po tome u odnosu na druge zemlje, jer se ona 24 godine nije provodila. "Ipak, pozitivno je što konačno imamo zakonski okvir na temelju kojeg se konačno može provoditi komasacija", navela je.

Cilj komasacije je pridonijeti razvoju poljoprivrednog sektora i održivog ruralnog razvoja. "Nema razvoja bez sređenog zemljišta, nema investicija bez sređenog zemljišta", kazala je Mičević napominjući kako komasacija nije otimanje zemljišta već integrirani proces koji stvara povoljnije uvjete za poljoprivrednu proizvodnju, povećava konkurentnost poljoprivrednika, poboljšava ruralni okoliš, stvara osnovne uvjete za navodnjavanje itd.

U Hrvatskoj, kako je rečeno, prevladavaju mali i usitnjeni poljoprivredni posjedi koji ne pružaju zadovoljavajuće uvjete za uspješnu i rentabilnu proizvodnju, a način na koji bi se takvi problemi smanjili i eliminirali je komasacija. Sredstva potrebna za izvršenje komasacije osigurana su u državnom proračunu (12 milijuna kuna godišnje) te u Programu ruralnog razvoja (32 milijuna eura do 2020.), kazala je Mičević napominjući da vlasnici i posjednici poljoprivrednog zemljišta neće snositi troškove postupka komasacije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!