NOVA OPTUŽNICA

Cetinski i ostali optuženi da su oprali 50 milijuna kuna

14.03.2014 u 21:04

Bionic
Reading

Pred županijskim sudom u Puli podignuta je optužnica protiv supružnika Vinke i Mirka Cetinskog te još devet osoba zbog zlouporabe položaja i ovlasti i pranja novca na štetu tvrtke Kermas Danka Končara, a sumnjiči ih se da su si neosnovano pribavili više od 50 milijuna kuna.

Ovo je druga optužnica protiv supružnika Cetinski. U prvoj, podignutoj početkom veljače, Vinku i Mirka Cetinskog te Dragu Radolovića i dvije tvrtke tereti se za zloporabe u kupoprodaji nekretnina kojima su sebi pribavili 90,5 milijuna kuna, oštetivši za taj iznos tvrtke poduzetnika Danka Končara

Pulsko županijsko državno odvjetništvo objavilo je da je nakon završetka istrage podignulo pred županijskim sudom u Puli optužnicu protiv jedanaestero hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te kaznenih djela pranja novca počinjenih na štetu jednog trgovačkog društva. U priopćenju na web stranicama županijskog državnog odvjetništva nije objavljen identitet optuženih, nego samo godina rođenja.

Riječ je, kako se doznaje, o okončanju istrage koja se vodila protiv Vinke Cetinski, njezina supruga Mirka i sina Mattea, zatim Željana i Romine Hrvatin, Borisa i Marina Sorga, Gordana Dobrovića i Željka Bilića kao i nekoliko drugih članova obitelji navedenih osoba zbog sumnje da su malverzacijama oštetili tvrku Kermas u vlasništvu Danka Končara.

Tereti ih se da su od 2007. do 2009. godine u Rovinju, kako bi se neosnovano okoristili prilikom kupoprodaje poslovnih udjela u dva trgovačka društva, određivali, odobravali i naplaćivali veće cijene za poslovne udjele od njihove stvarne vrijednosti te tako na razlici u cijeni neosnovano prisvojili 25,9 milijuna kuna. Jedanaestero optuženih tereti se i da su prilikom kupoprodaje zemljišta od fizičkih osoba s prodavateljima usmeno ugovarali niže kupoprodajne cijene od one koje su navodili u pisanom ugovoru, pa su razliku između tako ugovorenih cijena zadržavali za sebe i neosnovano si pribavili ukupni iznos od 52,058 milijuna kuna.

Navedene iznose novca su zatim radi prikrivanja njihovog pravog izvora ulagali, preuzimali, prenosili u bankarskom, novčarskom i drugom poslovanju, navodi se u optužnici.