NESPRETNA IZJAVA OKO GAZE

Češki glasnogovornik ipak nije ostao bez posla

05.01.2009 u 13:35

Bionic
Reading

Glasnogovornik češkog predsjedatelja EU-a neće izgubiti posao nakon što je u subotu izraelsku kopnenu ofenzivu na Gazu nazvao 'obrambenom' akcijom, što je izazvalo bijes arapskog svijeta

Češki premijer Mirek Topolanek je kazao da je ta izjava bila "pogrešna" i u suprotnosti sa stajalištem Češke i češkog predsjedatelja Unijom, dodavši, međutim, da Jiri Potuznik neće zbog te greške izgubiti posao.

"Ovdje je riječ više o obrambenoj nego ofenzivnoj akciji, o prijelazu granice u pojasu Gaze, nema nasilja, nema žrtava, čekamo dodatne informacije i želimo više pojedinosti", izjavio je u subotu glasnogovornik predsjedavatelja EU-a Jiri Frantisek Potuznik.

Glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum je "osudio stajalište predsjedništva EU-a, kojim trenutačno predsjedava Češka Republika, kazavši kako je ta institucija 'pristrana' te da "odobrava nastavak zločina koje su počinili oni koji su okupirali Gazu".

Češko ministarstvo vanjskih poslova povuklo je Potuznikove riječi, izdavši priopćenje u kojem se poziva na prekid vatre i dostavu humanitarne pomoći Gazi. Sam glasnogovornik se ispričao i ponudio svoju ostavku.

Jedan od ciljeva Češke, kao predsjedateljice Europskom unijom, je ojačati veze Izraela i EU-a tjekom šestomjesečnog mandata.