popuštanje mjera

Češka ublažava mjere karantene: otvaraju se kina, frizerski saloni

01.05.2020 u 13:01

Bionic
Reading

Češka je u petak predstavila nacrt pravila za kina, frizerske salone i druga poslovanja koja se trebaju otvoriti 11. svibnja, a u kojima je navedena zabrana konzumiranja hrane i pića u kinima, dok zemlja popušta mjere uslijed usporavanja širenja koronavirusa

Frizeri će morati nositi i maske i zaštitne ogrtače, dok će manikeri i pedikeri također morati nositi rukavice, rekao je na konferenciji za medije ministar zdravlja Adam Vojtech. Njihove mušterije moraju biti odmaknute dva metra jedne od drugih.

"Što se tiče brijača i frizera, ključno je da imaju dvostruku respiratornu zaštitu", Vojtech je rekao. "Tako da uz masku moraju imati i zaštitni ogrtač."

Ova srednjoeuropska nacija koja broji 10.7 milijuna stanovnika oprezno otvara svoju ekonomiju uslijed znakova da je zaraza pod kontrolom. Škole, trgovine i restorani bili su zatvoreni, a u ožujku je uvedena karantena.

Češka je dosad prijavila 7.689 zaraženih te 237 umrlih. U četvrtak su zabilježena 103 nova slučaja, što je prvi put nakon 21. travnja da se broj novih zaraza popeo iznad 100. Aktivni slučajevi su u padu.

Vlada je rekla u četvrtak da će u sljedećoj fazi popuštanja mjera 11. svibnja dopustiti otvaranje kulturnih i sportskih događaja do 100 ljudi. To će također uključivati trgovačke centre i veće trgovine.

U kazalištima, publika će morati svaki drugi red ostaviti praznim, dok parovi u kinima mogu sjediti zajedno, no moraju sjedalom biti odvojeni od drugih.

  • +5
Koronavirus u Europi Izvor: EPA / Autor: TIAGO PETINGA

"Neće biti moguće konzumirati ili prodavati bilo koju hranu, uključujući i pića", rekao je Vojtech, dodavši da maske moraju ostati na licima i tijekom filma. "To znači da nema kokica."

U restoranima s terasama, gosti koji ne objeduju zajedno moraju sjediti udaljeni 1.5 metara jedni između drugih, no mogu ukloniti maske dok jedu i piju.

Vlada se nada da će sustav pronalaska i testiranja kontakata zaraženih ljudi, pojačan učestalim testiranjima, mobilnim aplikacijama, informacijama o lokaciji i kartičnom plaćanju, biti dostatan za zadržavanje bilo kakvih provala zaraze bez ponovnog uvođenja restrikcija. 

Dućani do 2500 kvadratnih metara otvorili su se u ponedjeljak, a restorani, pubovi i hoteli trebali bi otvoriti svoja vrata 25. svibnja u sljedećoj fazi.