PRILIKA ZA RADNIKE

Češka neće ograničavati zapošljavanje Hrvata

16.05.2013 u 14:04

Bionic
Reading

Češka neće ograničavati zapošljavanje hrvatskih radnika nakon ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja, rekao je češki premijer Petr Nečas, prenosi agencija ČTK

'Želim naglasiti da se vlada drži svoje politike nedvosmislenog promicanja slobode kretanja radnika. Češka nije nikada uvodila ograničenja za nove članice EU-a, niti namjerava uvoditi bilo kakva Hrvatskoj', rekao je Nečas nakon sastanka vlade.

Istaknuo je da je nakon ulaska Češke u EU 2004. situacija na tržištima rada, uključujući zapadnim, pokazala da su ograničenja uvedena, među ostalima, i za češke državljane bila nepotrebna.

U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prijelaznog razdoblja u kojem države članice EU-a mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli '2+3+2', to jest početno ograničenje pristupu tržištu rada od 2 godine države članice mogu nakon revizije produljiti za još 3 godine te uz opravdan razlog za dodatne 2 godine.

Hrvatska ima pravo uvesti recipročne mjere za one članice koje odluče da će koristiti tu mogućnost. Ista su pravila vrijedila i za sve nove članice koje su u EU ušle 2004. i 2007. godine.

Njemačka vlada prva je u siječnju ove godine objavila da će uvesti ograničenja za hrvatske radnike za prve dvije godine članstva, osim za akademski obrazovane građane koji nađu posao koji odgovora njihovoj naobrazbi te za sezonske radnike.

U ožujku je to objavila i Nizozemska, a očekuje se da će to učiniti još nekoliko država članica.

Nakon ulaska 10 novih članica 2004. te ulaska Bugarska i Rumunjske 2007., većina starih članica EU-a uvela je ograničenja za radnike iz tih zemalja, bilo na dvije, bilo na punih sedam godina, a jedino je Švedska svoje tržište otvorila svima.