ISTRAGA NJEMAČKOG NOVINARA

Česi falsificirali pad JAT-ovog aviona i rekord stjuardese

08.01.2009 u 12:23

Bionic
Reading

Njemački dopisnik iz Češke tvrdi da je vijest o padu zrakoplova JAT-a s više od 10 km visine 1972. godine, koji je kao jedina preživjela stjuardesa Vesna Vulović, i to bez padobrana, falsificirala češka tajna služba kako bi prikrila vlastitu grešku

PRAG - Rekord stjuardese koja je preživjela pad s deset tisuća metara ušao je i u Guinnesovu knjigu rekorda, ali Hornung-Andersen kaže: "Što se u ono vrijeme u cijelom svijetu smatralo 'čudom', samo je obična varka tajne službe".

Rezultate svoje dugogodišnje istrage njemački će novinar predstaviti sljedećeg vikenda na prvom programu njemačkog javnog radija, ARD-u.

Prema Hornung-Andersenu istina je da je 1972. godine došlo do pada zrakoplova tipa DC-9 zrakoplovne kompanije bivše Jugoslavije JAT-a iznad mjesta Srpske Kamenice u sjevernoj Češkoj, blizu granice s bivšom Istočnom Njemačkom.

Istina je nadalje da je stjuardesa Vesna Vulović jedina iz cijelog zrakoplova preživjela pad.

Međutim, nije istina, tvrdi Hornung-Andersen, da je zrakoplov pao zbog eksplozije bombe i to s visine veće od 10 tisuća metara.

Njemački novinar tvrdi, pozivajući se na svu silu materijala iz tajnih službi i razgovora sa stručnjacima i svjedocima nesreće, da je zrakoplov pao jer ga je greškom pogodila češka protuzračna obrana, a u trenutku rušenja bio je jedva koju stotinu metara u zraku. Priča o bombi izmišljena je kako bi se prikrila ta greška čeških službi.

"Zanimljivo je da je službi državne sigurnosti ondašnje komunističke Čehoslovačke pošlo za rukom da tako avanturističku priču proširi po cijelom svijetu, a da čak ni na zapadu nitko ne posumnja u tijek događaja i prave uzroke pada zrakoplova", kaže Hornung-Andersen. Umjesto prave istrage, svijet je godinama pokušavao znanstveno objasniti čudo kako je stjuardesa preživjela pad s 10 tisuća metara.