'U RUKAMA NEPRIJATELJA'

Černobil: Ukrajina tvrdi da su Rusi uništili laboratorij s radioaktivnim tvarima

23.03.2022 u 08:48

Bionic
Reading

Ruski vojnici koji su okupirali nuklearnu elektranu u Černobilu "opljačkali su i uništili" laboratorij na toj lokaciji, tvrde ukrajinski dužnosnici, a prenosi BBC u srijedu

Državna agencija Ukrajine za upravljanje zonama isključenja priopćila je da su Rusi oštetili njihov Središnji analitički laboratorij - koji je obrađivao mnogo radioaktivnog otpada.

Agencija je na Facebooku objavila da laboratorij ima "visokoaktivne uzorke i uzorke radionuklida, koji su danas u rukama neprijatelja".

Laboratorij, čija je uspostava koštala oko šest milijuna eura, također je posjedovao "vrijednu analitičku opremu" koja nije bila dostupna nigdje u Europi, dodala je Agencija.

Černobil - mjesto gdje se dogodila najveća nuklearna nesreća 1986. - nije u funkciji, ali zahtijeva stalno upravljanje.

  • +3
Černobil Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

Ruski vojnici okupirali su Černobil u prvih nekoliko dana rata, koji je započeo prošlog mjeseca, te su tjednima tamo držali radnike. Neki od njih su dobili dopuštenju da mogu otići.

Bivša nuklearna elektrana i dalje izaziva veliku zabrinutost. Ranije ovog tjedna ukrajinski parlament objavio je da su u blizini elektrane izbili šumski požari.