Cerić traži ured za religijske integracije u Europskoj uniji

Cerić traži ured za religijske integracije u Europskoj uniji

08.05.2012 u 18:09

Bionic
Reading

Poglavar islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić predložio je u utorak uspostavu posebnog ureda pri tijelima Europske unije, čija bi zadaća bila baviti se religijskim i kulturnim integracijama

Cerić je to predložio na otvaranju zasjedanja Europskog vijeća vjerskih čelnika (ECRL), nevladine organizacije koja promiče suradnju među najvećim monoteističkim religijama, čiji su se članovi okupili u utorak u Sarajevu s ciljem rasprave o zajedničkom životu u različitostima.

Cerić je u ime Islamske zajednice BiH, koja je domaćin skupa, kazao kako je u sadašnjim vremenima krize potrebno da EU kroz svoje institucije nastavi širiti ideje pravde, suradnje, mira i jačanja ljudskih prava, u čemu vjerske zajednice mogu značajno pomoći.

Istaknuo je kako je upravo stoga važno održavati dijalog među religijama kroz organizacije kakav je ECRL koji okuplja predstavnike kršćanske, islamske, židovske, budističke, hinduističke te religije Sika i Zoroastrijanaca.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u svojstvu predsjednika Međureligijskog vijeća BiH kazao je na skupu ECRL-a kako je nedvojbeno da se unatoč državnim i europskim odredbama koje reguliraju jednakost svih pred zakonom često ignoriraju ili zapostavljaju prava manjina.

'Mi u BiH imamo Daytonski ustav uz kojega su priložene sve deklaracije Ujedinjenih naroda i Vijeća Europe o religijskoj slobodi i ljudskim pravima, ali imamo i teškoću kod stvaranja prostora za prisutnost i potrebe drugačijih u srcima i glavama građana većinskog identiteta na određenom području', kazao je kardinal Puljić, aludirajući na gotovo svakodnevne primjere diskriminacije pripadnika nacionalnih i religijskih manjina u BiH.

Pojasnio je kako je zbog toga i utemeljeno Međureligijsko vijeće BiH, koje pokušava kod vjernika razvijati poštovanje za ljudski i vjernički integriret drugačijih, a istodobno želi osigurati slobodu njegovanja vlastita identiteta. Kardinal Puljić je dodao kako je vjerskim zajednicama u BiH u tom teškom poslu uz vlastitu spremnost na provedbu ovih ciljeva ipak potrebna i potpora iz europskih zemalja.

Vladika Tuzlansko-zvornički Vasilije Kačavenda kazao je na sarajevskom skupu kako religija nikada nije ta koja izaziva incidente, nego to čine nerazumni ljudi.'Svi mi iz vjerskih zajednica smo graditelji mira, a dokaz za to je Međurelgijsko vijeće', kazao je Kačavenda.