KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA

Cerić: Srbija ugrožava Bošnjake u Sandžaku

13.09.2011 u 20:30

Bionic
Reading

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić u utorak je oštro optužio srbijanske vlasti za 'brutalno i sustavno' kršenje ljudskih i nacionalnih prava Bošnjaka koji žive na području Sandžaka

U izjavi koju je u povodu stanja u Sandžaku medijima dostavio ured reisa Cerića u Sarajevu, iskazana je duboka zabrinutost zbog diskriminacije Bošnjaka u toj pokrajini uz naznaku kako iza toga stoji država Srbija.

'Dok Bošnjaci u BiH još po masovnim grobnicama traže kosti žrtava genocida, nad njihovim sunarodnicima u Sandžaku država Srbija intenzivira pritiske, provodi diskriminaciju, guši njihova nacionalna i vjerska prava i tako nastoji proizvesti ambijent straha i linča kako je to bilo u predgenocidnom razdoblju u BiH', stoji u Cerićevoj izjavi.

Objašnjeno je kako je pritiscima posebice izložena Islamska zajednica u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru na čijem je čelu Muamer Zukorlić

U Srbiji djeluje i druga Islamska zajednica sa sjedištem u Beogradu koju predvodi Adem Zilkić i koja se smatra bliskom srbijanskim vlastima.

U izjavi objavljenoj u utorak reis Cerić je istaknuo kako u cijelosti podupire Zukorlića i njegov rad.

Državu Srbiju optužio je pak da planira 'nasilje, teror i zastrašivanje' Bošnjaka u Sandžaku odnosno da kani ponoviti genocid koji je već počinjen u BiH te je pozvao međunarodnu zajednicu da to ne dopusti.

'Ukoliko se ovaj apel ne uvaži, bit ću prisiljen u svojstvu duhovnog poglavara Bošnjaka obavijestiti sve relevantne institucije u muslimanskom svijetu i zatražiti pomoć i zaštitu naših vjerskih, kulturnih i nacionalnih prava', stoji u izjavi reisa Cerića.