PROSLAVA BAJRAMA

Cerić pozvao muslimane u BiH na jačanje islama

19.08.2012 u 14:47

Bionic
Reading

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić pozvao je u nedjelju muslimane u toj zemlji da se okupe oko projekta moralne obnove društva u kojemu žive ali i da nastave s reislamizacijom, koja bi ih trebala ojačati i spriječiti da se nad njima ponovo počini genocid

Predvodeći u sarajevskoj Gazi-Husref begovoj džamiji središnju molitvu u povodu Ramazanskog bajrama, reis Cerić je u svojoj hutbi (propovjedi) kazao kako su se muslimani-Bošnjaci nakon proteklog rata uspjeli uzdići 'iz pepela genocida' upravo jačajući svijest o tome što su i o vjeri kojoj pripadaju.

'Koji je to jedan i pravi put za nas ovdje i sada. Naravno, to je put islama kojega su naši preci prihvatili prije 600 godina', poručio je Cerić pozvavši pri tom muslimane u BiH da slijede i put Alije Izetbegovića jer ih je on poveo 'od ropstva do slobode'.

'To je put našeg jedinstva u obrani i borbi protiv genocida. To je put naše budućnosti u kojoj će svako naše dijete znati tko mu je prijatelj a tko neprijatelj. To je put našeg ponovnog rađanja iz pepela genocida', kazao je reis Cerić. Poglavar Islamske zajednice u BiH podsjetio je kako se istinskih vjernika traži da strogo poštuju svetost života i imovine, pomažu nemoćnima i siromašnima i da djeluju moralno.

'Upamtimo, nikada ni jedan narod nije uništen izvana već iznutra zbog narušenog morala i zato je uvjet svih uvjeta našeg oporavka moralni preporod koji podrazumijeva borbu protiv mita i korupcije, protiv laži i klevete, protiv krađe i pohlepe, protiv javnog i tajnog nemorala', poručio je Cerić.

Mustafi Ceriću ovo je ujedno bila posljednja propovijed upućena u povodu Ramazanskog bajrama jer mu ove godine istječe mandat koji je trajao još od 1993. godine kada je i utemeljena Islamska zajednice u BiH.

Podsjećajući na tu činjenicu kazao je kako je s ljubavlju i ponosom obnašao tu dužnost. 'Uvjeren sam da sam to radio iskreno i predano uvijek i na svakom mjestu s jakom sviješću o Bogu, o svom narodu, o svojim susjedima i o čovječanstvu', kazao je okupljenim vjernicima Cerić, koji će tijekom jeseni nakon 19 godina odstupiti s čela Islamske zajednice u BiH.