Björn Höcke

Čelnik iz nacionalističkog krila AfD-a na sudu zbog korištenja nacističke parole

18.04.2024 u 11:21

Bionic
Reading

Vodeći član krajnje desne stranke Alternative za Njemačku (AfD) pojavio u četvrtak pred sudom zbog optužbi da je koristio zabranjeni slogan paravojnog krila Nacističke stranke

Bjoern Hoecke, čelnik AfD-a u istočnoj saveznoj pokrajini Tiringiji koja održava izbore u rujnu, dio je nacionalističkog krila stranke, koju je nacionalna obavještajna služba označila kao 'desničarsko-ekstremističku'.

Nekoliko desetaka prosvjednika okupilo se pred sudnicom u istočnom gradu Halleu noseći transparente s natpisima: "Bjoern Hoecke je nacist" prije nego što je stigao u sudnicu odjeven u tamno odijelo i bijelu košulju.

Tužitelji kažu da je Hoecke završio svoj predizborni govor u istočnom gradu Merseburgu u svibnju 2021. riječima "Sve za Njemačku!". Radi se o izrazu zabranjenom u Njemačkoj s obzirom na to da ga je kao parolu koristio Jurišni odred (SA) Adolfa Hitlera.

Njegovi odvjetnici pak tvrde da nije znao da su te riječi zabranjene, a sam Hoecke, profesor povijesti, prošlog je tjedna na televizijskoj debati rekao da nije bio svjestan porijekla izraza.

Također, optužen je za korištenje zabranjenog izraza na stranačkom događaju u prosincu 2023. u Geri.

Bude li osuđen, Hoecke će trebati platiti novčanu kaznu ili možda odslužiti zatvorsku. Suđenje bi trebalo trajati najmanje do sredine svibnja.

AfD, druga najjača stranka prema nacionalnim anketama u kojima stoji iza oporbenog, konzervativnog bloka, suočava se s pomnim nadzorom otkako su se u siječnju pojavila izvješća o tome da su neki visokopozicionirani članovi stranke na sastanku raspravljali o deportaciji ljudi koji nisu njemačkog porijekla.