separatisti

Čelnik Donecke republike razmišlja o pridruživanju Rusiji

29.03.2022 u 22:18

Bionic
Reading

Samoproglašena Narodna republika Doneck u istočnoj Ukrajini koju podržava Rusija razmišlja o pridruživanju Rusiji kad zavlada cijelom regijom Donecka, prenijeli su u utorak donecki mediji izjave čelnika separatista Denisa Pušilina

"Želja i težnja ka pridruživanju Ruskoj Federaciji, odnosno biti dijelom Rusije, postoje još od 2014. godine", kazao je Pušilin, navodi Donecka novinska agencija.

"No sada je glavni zadatak dosegnuti ustavne granice republike", kazao je.

Izjavio je to dva dana nakon što je čelnik Luhanska, druge pobunjeničke regije koju Rusija podržava, kazao da bi mogao održati referendum o pridruživanju Rusiji.

Kijev je kazao da ne postoji pravna osnova za navedeno glasovanje te da bi taj potez uzrokovao snažan međunarodni odgovor.

Tri dana prije nego li je 24. veljače naredio napad na Ukrajinu, ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je odcijepljena područja Luhansk i Doneck kao nezavisne države, iako ih ostatak svijeta smatra dijelovima Ukrajine.

Ukrajina, koja tvrdi da se bori za opstanak protiv ruskih imperijalističkih načina otimanja zemlje, više je puta istaknula da neće prihvatiti rusko pripajanje svojih teritorija, što otežava mirovne pregovore s Moskvom.