PROPAO SUMMIT

Čelnici Europske unije nisu se uspjeli dogovoriti oko novog proračuna

21.02.2020 u 19:51

Bionic
Reading

Izvanredni sastanak Europskog vijeća o dugoročnom financijskom okviru Europske unije propao je u petak nakon što okupljeni čelnici 27 zemalja bloka nisu uspjeli postići dogovor.

Summit u Bruxellesu počeo je u četvrtak popodne i sastojao se uglavnom od bilateralnih sastanaka koji su trajali kroz noć i tokom dana u petak. Plenarni sastanak odgađan je cijelo vrijeme.

Kompromisni prijedlog objavljen je u petak popodne, ali čelnici nisu uspjeli postići dogovor o financijskom planu 2021.-2027. Taj prijedlog je bio da sljedeći sedmogodišnji proračun EU-a bude 1,069 posto bruto nacionalnog dohotka.

'Nažalost, danas smo primijetili da nije moguće postići dogovor', rekao je novinarima predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, javio je Politico.eu. Michel je kazao kako su primijetili da im treba više vremena."Tijekom posljednjeg kruga pregovora o proračunu 2012.-2013., Europskom vijeću su trebalo dva sastanka na vrhu kako bi postigli dogovor o dugoročnom trošenju EU-a. Tako će najmanje biti i ovog puta.

Novi summit trebao bi se održati za dva do tri tjedna.

  • +9
Sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu Izvor: EPA / Autor: YVES HERMAN / POOL