radi se i nedjeljom

Čelnici EU-a na radnoj večeri s čelnicima zapadnog Balkana, pripremaju se za sastanak u Zagrebu

16.02.2020 u 20:51

Bionic
Reading

Čelnici Europske unije okupili su se u nedjelju navečer na neformalnoj radnoj večeri s čelnicima šest zemalja zapadnog Balkana u okviru priprema za predstojeći sastanak na vrhu koji će se održati u Zagrebu 6. i 7. svibnja.

Na radnoj večeri, koju je organizirao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, sudjeluju predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, Andrej Plenković kao premijer zemlje koja predsjedava Vijećem EU-a te čelnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

"Cilj ove radne večere jest pripremiti sastanak na vrhu u Zagrebu 6. i 7. svibnja. Izrazito sam zadovoljan našom inicijativom da se održi ovaj sastanak 20 godina nakon prvog zagrebačkog samita u studenome 2000. i da smo ponovno snažno stavili na dnevni red najviših institucija EU-a pitanje jugoistoka Europe, pitanje proširenja, pitanje potpore hrvatskim susjedima na njihovu putu prema EU-u", izjavio je premijer Plenković po dolasku na sastanak.

Dodao je da je danas puno povoljnije ozračje po pitanju proširenja u odnosu na listopad prošle godine, kada je blokirana odluka o otvaranju pregovora sa Sjevenom Makedonijom i Albanijom, te da Komisija priprema dokument o jačanju investicija u zemljama jugoistočne Europe.

Zauzeo se da se nakon svibanjskog samita u Zagrebu takvi sastanci ubuduće održavaju svake dvije godine jer bi to "bilo jamstvo stalnog predanog angažmana svih šefova država ili vlada prema zemalja jugoistočne Europe", rekao je Plenković.

On je potvrdio da je večerašnji sastanak prvi na kojem će se sresti s predsjedateljem predsjedništva BiH Željkom Komšićem, kojemu bosanskohercegovački Hrvati osporavaju legitimitet da ih predstavlja.

"Ovo je prvi uopće sastanak otkada je izabran u Predsjedništvo BiH, u listopadu 2018. On je rotirajući u Predsjedništvu BiH, ovdje je pa ćemo razgovarati. Ovo nije bilateralni susret, niti je strukturiran na način da razgovaramo o odnosima u BiH", rekao je Plenković. Von der Leyen je rekla da je u geostrateškom interesu EU-a imati što tješnje odnose sa zemljama zapadnog Balkana.

Potvrdila je da Komisija za samit u Zagrebu priprema investicijski paket za zapadni Balkan. Predsjednik Europskog vijeća Michel izjavio je da s čelnicima šest zemalja očekuje "iskrene, otvorene i konstruktivne razgovore o partnerstvu".

Istaknuo je da će EU "potvrditi europsku perspektivu cijeloj regiji i dati jasne smjernice o nužnosti napretka u tim zemljama u području vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala".