upozorila na veliki problem

Čelnica Vijeća Europe Pejčinović Burić: Romi su osobito pogođeni pandemijom koronavirusa

  • Autor: V.Mo./Hina
  • Zadnja izmjena 06.04.2021 14:46
  • Objavljeno 06.04.2021 u 14:46
Marija Pejčinović Burić glavna je tajnica Vijeća Europe

Marija Pejčinović Burić glavna je tajnica Vijeća Europe

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

Glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić upozorila je u utorak da su Romi posebno pogođeni u pandemiji koronavirusa i pozvala na prihvaćanje povijesti romske zajednice i rješavanje njihovih aktualnih problema

Komisija za borbu protiv rasizma Vijeća Europe (ECRI) naglasila je u godišnjem izvješću u ožujku da su Romi osobito pogođeni pandemijom koronavirusa. Žive u prenapučenim četvrtima, teško mogu održavati higijenu i fizički razmak, a mnoga romska djeca nisu mogla pratiti nastavu na daljinu jer nemaju računala i pristup internetu, upozorio je ECRI.

No Vijeće Europe pozdravlja mjere nekih europskih zemalja, poput besplatne električne energije, vode i interneta romskim zajednicama tijekom zatvaranja. Pejčinović Burić je u povodu Međunarodnog dana Roma 8. travnja priopćila da će "zajednica koja je potpuno svjesna svoje povijesti i kulture vjerojatnije gledati na sadašnjost i budućnost s povjerenjem".

Kaže da je "impresionirana predanošću romske omladine uspostavljanju nacionalnih i međunarodnih organizacija i mreža, preuzimanjem vodstva za povezivanje s drugima širom naših država članica i poticanjem svih nas da prepoznamo i sjetimo se romskih žrtava holokausta i otpora Roma".

No Vijeće Europe upozorilo je na nastavak kolektivne stigmatizacije Roma, maltretiranje romske djece u školama, diskriminaciju odraslih Roma na tržištu rada ili pri traženju zdravstvene zaštite. Mnoge romske obitelji žive u sirotinjskim četvrtima, tisuće europskih Roma nemaju državljanstvo i mnogi nemaju osobne dokumente da dokažu svoj identitet, dodaje se. 

"Moramo shvatiti da prejudicirane generalizacije Roma i nomada te govor mržnje potiču ksenofobiju", istaknula je Pejčinović Burić u priopćenju. Dodaje da se prihvaćanjem povijesti i rješavanjem aktualnih problema "možemo veseliti svjetlijoj budućnosti europskih Roma i nomada, a time i cijeloj Europi". Ovogodišnjim Međunarodnim danom Roma obilježava se 50. godišnjica prvog Svjetskog kongresa o Romima koji je održan u Ujedinjenom Kraljevstvu 1971. te pojava romskog pokreta za njihovu ravnopravnost i identitet. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!