UZNEMIRAVA REPUBLIKANCE

Čelni republikanac u Zastupničkom domu nije spreman podržati Trumpa

06.05.2016 u 08:45

Bionic
Reading

Najviši izabrani američki republikanski dužnosnik Paul Ryan rekao je u četvrtak kako nije spreman podržati Donalda Trumpa što je pokazatelj izazova s kojim se suočava vjerojatni stranački predsjednički kandidat u pridobivanju republikanske potpore za pohod na Bijelu kuću.

Ryan, predsjednik američkog Zastupničkog doma, rekao je kako konzervativci žele znati dijeli li Trump njihove vrijednosti.

'Nadam se podržati našeg kandidata, nadam se u potpunosti podržati njegovu kandidaturu', rekao je Ryan na CNN-u. 'U ovom trenutku to ne mogu'.

Ryan je ranije kritizirao Trumpa jer je rekao da ako ne dobije nominaciju njegovi pristaše bi se mogli pobuniti na republikanskoj nacionalnoj konvenciji u srpnju.

I drugi republikanci borili su se ovaj tjedan s pitanjem u kolikoj mjeri podržati kandidata koji ne prihvaća stranačku politiku o trgovini i uznemirava stranačko vodstvo uvrijedljivim komentarima o ženama i imigrantima.

Ryan je rekao kako se nada da će stranka biti jedinstvena do ljeta, ali kako misli da je 'veliki dio tereta na vjerojatnom kandidatu da to učini'.

'Pošteno je pobijedio', rekao je Ryan o Trumpu priznajući kako se u politikama razlikuje od milijardera i poslovnog čovjeka iz New Yorka. Dodao je: 'Ako ne ujedinimo sve dijelove stranke, nećemo dobiti ove izbore'.

Trumpovi preostali suparnici u republikanskoj utrci odustali su ovaj tjedan otvarajući mu put da bude izabran za predsjedničkog kandidata. On će se vjerojatno suočiti s najizglednijom demokratskom kandidatkinjom Hillary Clinton na izborima 8. studenoga.