glasanje u saboru

Bačić i Erlić prisegnuli na nove dužnosti, oporba nezadovoljna: 'Ministri su puki izvršitelji volje Andreja Plenkovića'

17.01.2023 u 15:04

Bionic
Reading

Nakon aktualnog prijepodneva, koje je potrajalo pet sati, saborski zastupnici glasali su o povjerenju novim ministrima Branku Bačiću za resor graditeljstva i Šimi Erliću za resor regionalnog razvoja i EU fondova. Erlić i Bačić dobili su potrebno većinsko povjerenje, po 77 glasova 'za' i 51 glas 'protiv', nakon čega su obojica prisegnula na novu dužnost

Prije toga, međutim, zastupnici su tražili stanku uz dužna obrazloženja.

Nino Raspudić kaže da je izbor Branka Bačića poput potrage za napadačem u hrvatskoj reprezentaciji, kao da bi izbornik Zlato Dalić stavio nekog strica koji je cijelo vrijeme čučao kraj njega. 'Ako je Bačić tako dobro rješenje, zašto ga nismo imali ranije?', pitao je Raspudić.

'Mogli bismo reći da su dvije najopasnije žene sada na svijetu Tramišak i Shakira, a da ste nam izborom Erlića dali Twingo umjesto Ferrarija'', dodao je Raspudić.

  • +30
Izglasano povjerenje novim ministrima Bačiću i Erliću Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ivan Penava čestitao je Bačiću što je priznao da plan obnove ne postoji. 'Međutim, vi ste šesti čovjek. Nemojte shvatiti osobno, stav Domovinskog pokreta bit će prema odnosu Andreja Plenkovića', rekao je Penava budućem ministru.

Stanku je zatražio i Zeleno-lijevi blok, a Sandra Benčić naglasila je da je ključna osoba u obnovi - Andrej Plenković, pa je upitno koliko bilo koji ministar može ubrzati obnovu ako ona nije premijerov prioritet. A to dosad nije bila. Da je samo 10 posto svoje energije uložio u obnovu, da je sam čavle zabijao, napravio bi više od šest kuća, smatra Benčić.

'Ministri su puki izvršitelji volje Andreja Plenkovića', rekla je.

  • +14
Aktualno prijepodne Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Marijan Pavliček tražio je stanku u iime Hrvatskih suverenista da istakne da je Plenković promijenio više ministara nego što je obnovio kuća na Banovini. Budućim ministrima želi svu sreću, ali Bačiću će trebati čarobni štapić. Inače, suverenisti smatraju da je žalosno to što će u Vladi sjediti samo jedan ministar iz Slavonije.

Anka Mrak Taritaš u ime Centra i Glasa rekla je da je taj klub jedini glasao protiv neprovedivog zakona o obnovi. Grbin je rekao da će se imena mijenjati, a rezultati će ostati nikakvi i to je realnost.

'Imena će se promijeniti, ali program i način rada ostaju isti. Uskoro bivšoj ministrici Tramišak netko je prijetio, a to joj je prenio savjetnik predsjednika Vlade. Godinu dana ne znamo tko joj je prijetio, niti zašto. Je li to u uređenoj zemlji normalno?', zapitao je Grbin.

Željku Reineru (HDZ) nije jasno kako to neki kolege neće glasovati za Bačića i Erlića ako ih osobno podržavaju i misle da je njihov program u redu i da su oni sposobni.

'Želi li oporba da se ubrza obnova ili da tim argumentom stalno mogu napadati vladajuću većinu?', pitao je Reiner.

U 11 tjedana zasjedanja zastupnike očekuje puno posla, na dnevnom redu već sada je 199 točaka, a sasvim je izvjesno da će do kraja ožujka pristići i nove.

Redovno proljetno zasjedanje traje od sredine siječnja do sredine srpnja, do kada će Sabor, uz danas započetu, održati još jednu sjednicu.

Podsjetimo, saborski Odbor za regionalni razvoj i fondove Europske unije podržao je u ponedjeljak Šimu Erlića sa sedam glasova za i jednim protiv, onim Sanje Radolović iz SDP-a. Nadležni saborski odbori nakon gotovo četverosatne rasprave većinom su glasova u ponedjeljak iskazali povjerenje i Branku Bačiću.

Zasjedanje je otvoreno odavanjem počasti domovini, intoniranjem hrvatske himne Lijepa naša te minutom šutnje za sve preminule zastupnike i sve koji su dali život za Hrvatsku.