ČEKAJUĆI PLAN

Evo kako Bačić misli pokrenuti obnovu; u proces se hitro uključuje još jedna državna agencija

16.01.2023 u 14:34

Bionic
Reading

Branko Bačić kojeg Vlada predlaže za novog ministra prostornog uređenja i graditeljstva rekao je na nadležnim saborskim odborima da će, bude li izabran, rekonstruirati model obnove i pojednostaviti administrativni proces te smanjiti broj procedura za 40 posto

Članovima nadležnih odbora rekao je u ponedjeljak da je prva nužna stvar rekonstrukcija modela obnove, koja podrazumijeva objedinjavanje provedbenih tijela - Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Upozorio je da se u Hrvatskoj obnova nakon dva protresa ne vodi po istim kriterijima, čak ni normama.

Naglasio je da u obnovu trebaju uključiti i 2002. godine osnovanu Agenciju za posredovanje i pravni promet nekretninama koja je kroz 20 godina sagradila 20 tisuća višestambenih objekata.

  • +24
Saslušanje Branka Bačića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Drugi korak usmjeren na ubrzanje obnove je pojednostavljenje administrativnog procesa jer sada, primjerice osoba koja dođe s Korčule na Banovinu lakše dobiti dozvolu za gradnju kuće nego obnoviti kuću ako živi na Banovini.

Bačić koji je dugogodišnji saborski zastupnik, potpredsjednik HDZ-a i sadašnji predsjednik saborskog Kluba HDZ-a rekao je i da je vrlo teško napraviti plan i program na postojećem sustavu obnove.

Ministar je sada više upravni referent nego direktor obnove

"Najodgovornija osoba za obnovu prema sadašnjem zakonodavnom okviru je ministar graditeljstva, a gledajući striktno zakonsku regulativu ima vrlo malo instrumenata", rekao je Bačić dodavši da je prema sadašnjem okviru ministar više upravni referent nego direktor obnove.

  • +31
Prosvjed u Petrinji zbog neučinkovite obnove Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

Bačić smatra također da je nužno ubrzati i pojednostavniti podnošenje zahtjeva. "Nitko ne može upravljati obnovom ako nema plane obnove, a plana obnove nema, a da bi imali plan obnove moramo imati sliku svih zahtjeva s terena objedinjenih na jednom mjestu".

To je, zaključio je Bačić počelo kvalitetne obnove, ali dok to ne dobiju predviđanja o daljnjoj obnovi mogu temeljiti na onome što imaju u ministarstvu i što provode dva provedbena tijela.

Predloženi ministar rekao je i da će, bude li sutra u Saboru izabran smanjiti broj sudionika cjelokupne obnove i broj procedura za 40 posto, kad je u pitanju konstrukcijska obnova i izgradnja zamjenskih kuća.

Zauzeo se i za prikladniju i transparentniju javnu nabavu te očekuje da će za 20-ak dana stvoriti sliku koliko građevinska operativa može odgovoriti zahtjevu za obnovom.

Rekao je i da je po pitanju konstrukcijske samoobnove kuća potrebno nešto radikalno napraviti te je već razgovarao s bankama kako bi se otvorio poseban račun svakom građaninu kojem je kuća oštećena, ali da se za sredstva vrše namjenski.

Kako bi se riješili problemi s vlasništvom koji opterećuju obnovu na zagrebačkom području više neće posjedovni list te će se vlasništvo dokazivati nekim drugim dokumentom.

Bačić je kao dva osnovna prioriteta u ovoj godini naveo da moramo zaključno s krajem lipnja potrošiti milijardu i tristo milijuna eura iz Fonda solidarnosti, a najvažnije je da veći dio 4500 sugrađana koji žive u kontejnerima do početka sljedeća ogrjevne sezone bude prikladno smješten.

Naveo je pritom da će se onima koji ne bude mogli u svoje kuće omogućiti prikladan smještaj u montažnim drvenim kućama.

Oporbeni članovi odbora ali i vanjski članovi rekli su kako Bačić nakon dvije godine prihvaća sve njihove sugestije, kao što je centralizirana ustanova i pojednostavljenje birokracije.

Zvonimir Troskot (Most) prozvao je vladajuće da su žrtvovali ljude, a sada prije izbora s par obnovljenih stanova žele ostvariti dobar izborni rezultat.

Dosadašnjeg šefa Kluba HDZ-a Bačića predstavio je na zajedničkoj sjednici Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo i Odbora za gospodarstvo premijer Andrej Plenković, najavivši promjene u zakonodavnom okviru, odnosno "institucionalnoj arhitekturi", ali i u postupovnom dijelu.

Uslijedile su potom replike oporbenih zastupnika.

Radolović (SDP): Kao što govorite za Bačića govorili ste i za Paladinu

Potpredsjednica Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Sanja Radolović (SDP) kritizirala je dosadašnju obnovu podsjetivši da je Plenković, kao što sada govori za Bačića, isto govorio i za prethodnog ministra Ivana Paladinu. ”Šest izgrađenih kuća su dokaz da niste napravili ništa”, poručila je te zbog upadanja u riječ zaradila opomene.

Karolina Vidović Krišto (OIP) kazala je da se predlaganjem Bačića za novog ministra premijer poručuje da se lopovluk isplati. Dokazano je sudjelovao u korupcijskim radnjama, kazala je. Plenković je sve njezine objede ocijenio kao neutemeljene.

Urša Raukar Gamulin (KZL) pitala je premijera hoće li Bačić doista imati njegovu punu političku podršku za rad na procesu obnove i za promjenu sustava na što joj je on kratko odgovorio da hoće.

Nikola Grmoja (Most) ustvrdio je da premijer i Vlada idu prema svom kraju i pitao premijera zašto tek nakon dvije godine shvaća ono što mu je oporba predlagala o centralizaciji nadležnosti obnove 20 dana nakon potresa.

„Ako postoji sramota koja je na plećima premijera Plenkovića, ove Vlade i HDZ-a koji ju vodi, onda je to sramota nečinjenja nakon obnove“, rekla je Anka Mrak Taritaš (Glas) koja osjeća susramlje oko obnove. Dodala je i da se potrošilo 10 mjeseci na „eksperiment“ s Paladinom čiji je rezultat rada „jedno veliko ništa“.