BABLJE LJETO

Čeka nas listopad bez kiše i niskih temperatura

23.09.2012 u 14:55

Bionic
Reading

Ugodne meteoprilike, bez kiše i niskih temepratura, zadržat će se gotovo cijeli listopad, što će umanjiti glavobolju oko više cijene grijanja u nekim hrvatskim gradovima

Jesen je službeno na sjevernoj polovici Zemlje počela jučer u 16:49 sati, dok je ispod ekvatora počelo proljeće.

No prema temepraturama i tek sporadičnom oblačnom vremenu koje nas očekuje pred kraj rujna te u listopadu riječ je o iznadprosječno toploj jeseni koja nam se sprema.

Tako će, primjerice, sutra prevladavati u većini hrvatskih krajeva djelomice sunčano, vjetrovito i iznadprosječno toplo vrijeme koje će se zadržati do narednog vikenda kada nas očekuje pravi toplotni udar za ovaj dio godine. Živa će dosegnuti u subotu i 29 Celzijevih stupnjeva, a ugodna jesen donijet će manje glavobolje oko početka sezone grijanja po višim cijenama. Ugodne meteoprilike, bez kiše i niskih temepratura, zadržat će se gotovo cijeli listopad.

Prosječna kontinentalna dnevna temperatura za prve jesenske mjesece dosezat će 22 stupnja, dok jutarnja neće ići ispod 10 stupnjeva, kažu dugoročnije prognoze.

Kiša se može očekivati tek u drugoj polovici listopada, kao i pad temperature za koji stupanj u odnosu na početak jeseni. Pravo zahlađenje tipično za kalendarski dio godine očekuje nas tek na izmaku listopada kada dnevne temperature ne bi smjele prelaziti 15 stupnjeva.

Jesen će potrajati 21. prosinca kada u 12:12 sati službeno nastupa zima.