vremenska prognoza

Pripremite se na šok: Sredinom tjedna stiže promjena vremena

07.04.2024 u 14:46

Bionic
Reading

Iz godine u godinu sve ranije govorimo o vrućem vremenu, o blagoj zimi, različitim vremenskim ekstremima. I danas i idućih dana čekaju nas temperature iznad prosjeka za početak proljeća.

Gdje će biti najtoplije, koliko će potrajati i sprema li nam atmosfera kakvo iznenađenje - u Studiju 4 otkrila je meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc.

'Kao što to inače bude sa zime na ljeto, uvijek se kopneni krajevi brže zagrijavaju nego more, s obzirom na to da na Jadranu more zaustavlja to zagrijavanje. Tako da danas, u ponedjeljak i utorak najtoplije će biti u središnjim i istočnim krajevima, a to znači da će najviše temperature tamo biti većinom između 27 i 30 stupnjeva, na Jadranu nešto niže vrijednosti - uglavnom od 22 do 25', rekla je meteorologinja.

Istaknula je kako navedene temperature, za ovo doba godine, i nisu baš uobičajene.

'Ovako visoke vrijednosti su se do sada javljale krajem travnja. A kada bi gledali klimatološki, onda bi očekivali ovakve vrijednosti, što se kopna tiče, u srpnju. Dok na moru ipak ranije, 22 do 25 stupnjeva očekujemo negdje u svibnju', istaknula je.

Rekla je kako se klimatološki prosjeci mijenjaju, a oni se računaju svakih pet godina na 30 godina.

  • +19
Počela sezona kupanja, plaža Banje, Dubrovnik Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Sredinom tjedna nam stiže blaga promjena vremena kada će temperature u unutrašnjosti pasti za nekih 6 °C. Ističe kako će se na moru to manje osjetiti. 

'Neka jača promjena vremena za sad bi mogla biti sredinom travnja', ističe Klemenčić Novinc. Meteorologinja je upozorila i da se može očekivati kako će stići još pijeska iz Afrike, no, neće biti tako dugotrajan, niti izražen.