motičnjak

Nezavisna lista Ivana Čehoka o izgradnji sortirnice u Varaždinu: Provedba ovog EU projekta je nezakonita

21.12.2022 u 12:48

Bionic
Reading

Iz Nezavisne liste Ivana Čehoka poručili su kako je provedba EU projekta izgradnje sortirnice na Motičnjaku u Varaždinu nezakonita, nakon što je ranije u srijedu gradonačelnik Neven Bosilj izjavio da će Varaždin dobiti financijske kazne zbog nezakonitog odlagališta otpada u Brezju

'Čehokovci' ističu kako više od godinu dana upozoravaju 'da su poslovi gradske vlasti s otpadom prepuni nepravilnosti'.

„Već je svima poznato da je Bosilj nezakonito iskrcavao i tovario otpad u Poljani Biškupečkoj, da je nezakonito skladištio plastiku na Belim Kipima, da su građani Varaždina nezakonito plaćali ekološku rentu i da općina Davor, u koju je grad odvozio otpad, nije imala valjanu dozvolu za te količine otpada”, stoji u priopćenju.

Kad je riječ o provedbi EU projekta izgradnje sortirnice u Motičnjaku, u priopćenju se ističe da je inspekcija utvrdila da je na tom području ukupno iskopano oko 20.000 m3 otpada, odnosno više od 25.000 tona.

„To znači da se tijekom provedbe EU projekta količina otpada povećala s 2.500 na 25.000 tona, što je više nego dovoljan razlog za sumnje i za dokaz nesposobnosti u upravljanju projektom. Ako se pak EU projekt provodi nepravilno i izravno u suprotnosti sa svim načelima zaštite okoliša, grad će biti zbog toga kažnjen”, ističe se uz napomenu da bi na teret građana moglo pasti svih 35 milijuna kuna vrijednosti projekta.

Vijećnici s Čehokove liste tvrde da je 'Bosilj naredio da Grad raspiše natječaj za rekultivaciju tog zemljišta'.

„Bosilj je isto tako odobrio probno prosijavanje otpada na Motičnjaku premda tvrtka koja to radi nema dozvolu za postupanje s otpadom na toj lokaciji, stoga ćemo kao županijski vijećnici zatražit od nadležnih ureda u Županiji da se točno utvrdi tko je postupao bez dozvole i kako se može dati dozvola za prosijavanje otpada, ako je natječaj raspisan za rekultivaciju zemljišta”, stoji u priopćenju.

„Ovo je još jedan dokaz nesposobnosti i neodgovornosti. Bosilj u svemu postupa na rubu zakona ili nezakonito, dok istodobno vrši pritisak na vijećnike da povjeruju u njegovo 'zakonito' zbrinjavanje bala za 220 milijuna kuna”, zaključuju iz Nezavisne liste dr. Ivana Čehoka.