po hitnom postupku

Ceh ugostitelja HOK-a traži smanjenje PDV-a na 13 posto

10.07.2019 u 16:38

Bionic
Reading

Hrvatska obrtnička komora (HOK) u srijedu je poručila da su ugostitelji bili odveć strpljivi te da je vrijeme za žurno smanjenje stope PDV-a za ugostiteljstvo na 13 posto, jer će se bez smanjenja te stope nastaviti pad broja obrta u HOK-ovom Cehu ugostitelja i turizma

"U jeku turističke sezone broj obrta iz Ceha ugostiteljstva i turizma HOK-a je u padu, što pokazuju i najnoviji statistički podaci, a to je posebice znakovito jer se upravo u sezoni unazad više godina bilježio rast broja tih obrta. Stoga pad ove godine smatramo vjesnikom nepovoljnog trenda za hrvatsko ugostiteljstvo te su žurno potrebne mjere koje će rasteretiti ugostitelje", ističu iz HOK-a.

Ocjenjuju da je pad broja tih obrta rezultat i negativnog utjecaja stope PDV-a na ugostiteljstvo (hranu i piće) od 25 posto, te da su još od njenog uvođenja upozoravali na negativne posljedice, o čemu najbolje, kako ističu, govori trenutno stanje na terenu koje nije dobro.

"Povećanjem stope PDV-a sa 13 na 25 posto postali smo zemlja s najvećom stopom PDV-a za ugostiteljstvo na Mediteranu, čime je i konkurentnosti hrvatske ponude u odnosu na države u okruženju nanesena neizmjerna šteta", kažu iz HOK-a.

Traže hitno snižavanje stope PDV-a na uslugu pripreme i posluživanja hrane na 13 posto, a ako tako ne bude sigurni su da slijedi daljnji pad kvalitete ugostiteljske ponude, a time će iduće turističke sezone, pa i  gospodarstvo u cjelini biti ugroženi.

Tome dodaju i kako su snižavanjem stope poreza sa 25 na 13 posto na svježe meso, ribu, voće i povrće stvorene pretpostavke za smanjenje stope PDV-a i u pružanju ugostiteljskih usluga.

Podsjećaju i da je HOK još prije više od dvije godine Ustavnom sudu predložio pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti zbog nejednakog oporezivanja ugostitelja koji nude jednaku uslugu, jer je, kako upozoravaju "PDV ostao niži za one ugostiteljske objekte koji uz uslugu pripremanja i posluživanja hrane nude i uslugu smještaja, a time se, umjesto da ih se zaštiti, izravno 'udarilo' na najmanje gospodarstvenike".