stanovnici u strahu

Časne sestre posjekle više od stotinu stabala na zagrebačkom klizištu

10.05.2024 u 14:05

Bionic
Reading

Samostan Milosrdne sestre Sv. Križa u Zagrebu je posjekao stabla i prodao ih, kažnjen je šumar kojeg su angažirale časne sestre

Šuma koja se nalazi između zagrebačkih ulica Zatišje i Šestinski dol izgleda neuredno. Nekadašnji putevi kojima su se služili građani zakrčeni su otpilanim granama. Vlasnice terena su časne sestre, odnosno Milosrdne sestre Sv. Križa - samostan Zagreb, koji se nalazi u blizini, piše Klimatski portal.

Sječa stabala počinjena je prošlo ljeto na terenu koji je označen kao klizište, zbog čega obližnji mještani strahuju od potencijalnih odrona. Za sječu je obilježeno više od 100 stabala.

Iako se teren nalazi na manje od 10 minuta hoda od Ilice, u širem centru grada, gradske i državne službe nisu zadužene za njegovu sustavnu kontrolu i praćenje. Održavanje klizišta prepušteno je vlasniku, u ovom slučaju samostanu.

Na teren je izišao Državni inspektorat, a časne sestre su dobile opomenu da moraju uspostaviti šumski red, rekao je jedan od mještana koji je želio ostati anoniman za Klimatski portal. Dodao je kako mu je jedna od časnih sestara rekla kako je drvo namijenjeno za prodaju u svrhu sakupljanja sredstava za izgradnju hospicija na Vrhovcu za što su organizirale i donatorsku večeru u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Za sječu stabala optužen je šumar, koji je proglašen krivim i kažnjen s 300 eura uz troškove postupka od 14 eura.

Cijelu priču možete pročitati na linku Faktografa.