marija bubaš o incidentu u zadru

Capakova zamjenica: Ako konobarica odbija nositi masku iz zdravstvenih razloga, ne bi trebala raditi tamo gdje ima puno kontakata s ljudima

14.06.2021 u 09:45

Bionic
Reading

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Marija Bubaš osvrnula se na okupljanje navijača u fan zonama gdje se masovno gledaju utakmice Eura, a komentirala je i slučaj ministra zdravstva Vilija Beroša koji je u Zadru odbio popiti kavu u kafiću jer je konobarica odbila staviti masku

Komentirajući masovna gledanja utakmica Eura u fan zonama Marija Bubaš, zamjenica ravnatelja HZJZ-a rekla je kako nigdje nije čula da je itko pitao te ljude jesu li cijepljeni.

'Mislim da je ovo sjajna prilika za uvesti covid-potvrde ili bilo koji drugi prihvatljiv dokaz kao uvid za sudjelovanje na događaju. Među necijepljenima imamo one koji ne mogu primiti cjepivo jer su u dobi do 12 godina, one koji ne mogu primiti cjepivo iz zdravstvenih razloga i one koji se ne žele cijepiti ili dvoje. Iako ja ne znam što čekaju, cjepiva ima dovoljno.', poručila je Marija Bubaš govoreći za N1.

Dodala je kako cijepljeni štite najprije svoje, ali i zdravlje onih necijepljenih.

'Ove fan zone dokaz su da su ljudi željni druženja i života kakvog pamte prije korone. Ali moraju biti svjesni da je jedan od osnovnih alata za to cjepivo', rekla je Bubaš koja se osvrnula i na slučaj ministra zdravstva Vilija Beroša koji je odbio popiti kavu u kafiću jer konobarica nije htjela staviti masku. Ispostavilo se da konobarica ima potvrdu da masku ne mora nositi iz zdravstvenih razloga.

'Mislim da se pažnja javnosti usmjerava u krivom pravcu. Ugostitelji nisu ni po čemu izuzeti od nošenja maski, na njih se odnose sve mjere Stožera. Ne mora se u svim preporukama za ugostitelje pisati tko sve treba nositi maske jer ćemo u tom slučaju zasigurno nekoga zaboraviti. Odluka se mora poštivati. Može netko odbiti nosit masku iz zdravstvenih razloga. U tom slučaju, kada bi se to radilo o osobi koja radi na takvom radnom mjestu gdje ostvaruje visoki broj kontakata, mislim da takva osoba bi trebala raditi negdje drugdje, možda kod istog tog poslodavca, ali na drugom radnom mjestu gdje neće biti izložena visokom broju kontakata', rekla je Bubaš.

Konobari bi maske trebali nositi i na otvorenom jer distanca s gostima je manja od dva metra, kaže Bubaš.

'Mislim da ruka dođe bliže od dva metra, kojih 70-ak centimetara i zašto se u tim oklnostima ne bi nosile maske', rekla je.