kontroverzno pitanje

'Roditelji moraju razmišljati o cijepljenju djece, korona neće nestati dolaskom ljeta, niti su mladi čelični'

26.05.2021 u 09:16

Bionic
Reading

Zbog sve bolje epidemiološke situacije u našoj zemlji, od petka se ublažavaju mjere, potvrdio je načelnik nacionalnog stožera Davor Božinović. Što donose građanima, a što gospodarstvu? Dokad će maske biti obvezne? Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" rekla je da je najvažnije biti cijepljen.

Mjere su usmjerene putu ka otvaranju, ali ne prema potpunom otvaranju. Mjere moraju biti postepene. Ne možemo otvoriti sve, a opet treba se vratiti što bliže funkcioniranju. Tome pridonosi pad broja zaraženih, ali i porast broja cijepljenih. Cjepivo je najmoćnije oružje u borbi protiv epidemije i najmoćnija zaštita zdravlja, rekla je. Dražen Biljan iz Nezavisne udruge ugostitelja Grada Zagreba rekao je da ih odluka da će caffe barovi i dalje ostati zatvoreni rastužuje i čini jako nesretnima.

- Na izmaku smo snaga. Frustriraju nas neujednačeni kriteriji. Smatramo da kako će se otvoriti restorani da su i kafe barovi spremni na otvaranje, istaknuo je za HRT.

Imunolog Pero Lučin s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci rekao je da je dinamika cijepljenja dobra. - Cilj da se ostvari dva milijuna cijepljenja do kraja lipnja mogao bi se ostvariti. To je jedini put da se malo više oslobodimo i da počnemo relaksiranije živjeti.

Apelirao je na osobe koje su cijepljene da ima puno onih koji nisu cijepljeni i da treba nastaviti s mjerama opreza u zatvorenim prostorima. - Dobra je odluka da se krene s cijepljenjem mlađih, jer se sa cijepljenjem osigurava zaštita i smanjuje širenje virusa. Stanje koje imamo sada možemo dobrim djelom zahvaliti cijepljenju, istaknuo je.

Bubaš je poručila je roditeljima da razmisle o cijepljenju djece, kako bi imala normalno ljeti i kako bi se mogla družiti. - Cijepite djecu 16+. U SAD-u je cjepivo odobreno i za djecu od 12 do 15 godina. Ja se tome veselim i jedva čekam da tako bude u Europi, jer ću svog mlađeg sina sigurno cijepiti. On će uskoro navršiti 12 godina, rekla je.

Na pitanje koliki je interes za cijepljenje Bubaš je rekla da su mladi slabije zainteresirani. - Zabrinjavajuće je da su mladi slabije zainteresirani jer misle da su čelični, ali nisu čelični i voljela bi da je interes kod mladih, pogotovo kod studenata veći. U neki županijama interes je jako dobar, a u nekima i nije tako. Ljudi očito misle da će s ljetom nestati i korona, ali neće. Korona će nestati samo i jedino s cijepljenjem, naglasila je.