omikron sve promijenio

Capak: Hrvatska razmatra djelomično odustajanje od covid potvrda

07.02.2022 u 14:34

Bionic
Reading

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, izjavio je da će Europska komisija uskoro priznati brze antigenske testove te da se za to zalaže 18 država članica. Dodao je da covid potvrde gube na važnosti otkad se pojavila varijanta omikron

Od početka godine imamo 40.000 reinfekcija, kazao je Capak za HRT i dodao da se raspravlja o tome da se i odustane od covid potvrda u nekom dijelu.

Capak je pojasnio da je već nekoliko puta Hrvatska govorila kako je nepravedno to da se ne prizna osobama preboljenje bolesti dokazano brzim antigenskim testovima.

'Nakon zadnjeg našeg pisanja, prije otprilike mjesec dana, dobili smo potporu 18 država EU-a u vezi s tim. Prošloga tjedna dobili smo informaciju da se ide u izradu akta Europske komisije koji će priznati brzi antigenski test. Nadamo se da će se to dogoditi što prije', kazao je.

Govorio je i o testiranju učenika.

'Radi se o testu u okviru kojega se štapić ne mora duboko gurati u nos. To je jednostavniji postupak. Svatko ga si sam može napraviti ili mu to može netko drugi. Vrlo je jednostavan, brzo se može napraviti i daje prilično dobre rezultate', dodao je.

  • +6
Cijepljenje protiv covida-19 Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Ravnatelj HZJZ-a osvrnuo se i na primjenu covid potvrda.

Kazao je da Hrvatska razmatra djelomično odustajanje od covid potvrda, poput nekih europskih država. 'Covid potvrde gube na svojoj važnosti otkad je došla varijanta omikron. Omikron zaobilazi imunološki sustav. Imamo od početka godine oko 40.000 reinfekcija, a do nove godine ih je bilo ukupno oko 10.000. Na vrijeme ćemo obavijestiti javnost o svemu što se tiče covid potvrda. Ne bismo išli u cjelovito odustajanje, već samo djelomično. Europa i dalje koristi covid potvrde, a koristit ćemo ih i mi, dodao je. Istaknuo je da odustajanje od covid potvrda za granice ne dolazi u obzir. Odgovarajući na pitanje o booster dozama, kazao je da je 'sasvim izvjesno da ako je netko primio booster, a potom se zarazio - onda njemu ne treba dodatni booster'.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ