CIJEPANJE VELIKE BRITANIJE

Cameron: Srce će mi se slomiti ako Škoti odu

10.09.2014 u 16:05

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron u srijedu je rekao da će mu se srce slomiti ako se nakon izjašnjavanja Škota na referendumu za neovisnost od Velike Britanije razdvoji obitelj koju čine narodi Ujedinjenog Kraljevstva

Cameron je u govoru održanom u zgradi tvrtke za financijske usluge Scottish Widows u Edinburgu upozorio da monetarna unija s neovisnom Škotskom neće funkionirati te da Britanci neće pristati na to da Škoti zadrže funtu ukoliko se odluče za odcjepljenje.

'Srce će mi se slomiti ukoliko se razdvoji obitelj koju čine naša dva naroda', kazao je birtanski premijer. 'Mislim da se ljudima ovo čini poput općih izbora - donesete odluku i za pet godina možete glasovati drukčije ako se zasitite Torijevaca, 'otkačite' ih i potom ponovno razmislite o svemu. No ovo je u potpunosti drukčije od općih izbora: Ovo nije odluka za idućih pet godine već za iduće stoljeće', upozorio je Cameron.

Manje od deset dana uoči referenduma o neovisnosti Škotske, najnovija anketa instituta TNS Scotland objavljena u utorak pokazala je da su pristaše i protivnici odvajanja Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva gotovo izjednačeni, uz lagani trend rasta glasova 'za' neovisnost.

Pristaše neovisnosti Škotske dobili bi 38 posto glasova, dok bi se 39 posto birača izjasnilo za ostanak u uniji, a 23 posto ispitanih je neodlučno, po anketi koju je proveo TNS Scotland na uzorku od 990 osoba.

'Za' i 'protiv' čak su potpuno izjednačeni na 41 posto glasova među osobama koje su sigurne da će glasovati 18. rujna.

Ispitivanje pokazuje da anketa YouGov-a od nedjelje, koja je prvi put pokazala prednost pristaša neovisnosti, s 51 prema 49 posto, nije bila anomalija.

U ispitivanju TNS-a od prošlog mjeseca zagovornici ostanka u Velikoj Britaniji imali su prednost od 13 postotnih bodova.