PRIJETNJA SVJETSKOJ EKONOMIJI

Cameron poziva na hitnu akciju u eurozoni

02.10.2011 u 14:32

Bionic
Reading

Kriza eurozone prijetnja je globalnoj ekonomiji i europski čelnici moraju žurno djelovati kako bi ojačali svoje banke i riješili dugovanja, izjavio je u nedjelju britanski premijer David Cameron

‘Eurozona nije samo prijetnja samoj sebi već također prijetnja i britanskoj te globalnoj ekonomiji’, kazao je Cameron za BBC televiziju uoči otvaranja godišnje konferencije njegove vladajuće Konzervativne stranke u Manchesteru.

‘U sljedećih nekoliko tjedana treba poduzeti akcije za jačanje europskih banaka, treba se pozabaviti pitanjem duga i izgraditi obrambeni sustav koji je eurozoni na raspolaganju’, dodao je.

Cameron je rekao da je malo toga što Britanija može sama učiniti kako bi se ‘osigurala’ od događanja na kontinentu.

Očekuje se da će odnos Britanije i EU-a biti jedna od važnijih tema na kongresu stranke. Neki od konzervativnih zastupnika zamjeraju premijeru što ne zauzima čvršći stav prema EU-u na pitanjima financiranja i ljudskih prava.

Cameron je rekao da želi vratiti neke ovlasti europskih institucija, ali je kritizirao članove stranke koji žele napustiti Uniju. Objasnio je da, po njegovom mišljenju, ‘većina ljudi u ovoj zemlji ne želi napustiti Europsku uniju, već je reformirati na način da se uskladi ravnoteža moći između pojedinih zemalja i EU-a’.

U Manchesteru će se razgovarati i o britanskom gospodarstvu, čiji rast kozervativna vlada nakon godinu i pol vladanja ne uspjeva pospješiti. Cameron će na skupu predstaviti plan prodaje državnog zemljišta građevinskim poduzetnicima po principu ‘gradi sada, plati poslije’, što bi omogućilo izgradnju 100.000 domova i otvaranje 200.000 radnih mjesta.