ŠTO NAKON BREXITA?

Cameron: Do jeseni ću podnijeti ostavku

24.06.2016 u 16:41

Bionic
Reading

Volju naroda treba poštovati, a pregovore o izlasku Velike Britanije iz Europske unije treba voditi novi premijer, poručio je britanski premijer David Cameron koji je na izvanrednoj konferenciji za medije ispred broja 10 u Downing Streetu najavio da do jeseni kani podnijeti ostavku, nakon što su Britanci izglasali izlazak iz EU-a

'Ovo je možda najveći iskaz demokracije u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva. Pitali smo narod. Britanci su glasali za napuštanje EU-a i njihovu volju moramo poštovati', kazao je Cameron koji je u predreferendumskoj kampanji, podsjetimo, bio aktivan zagovaratelj ostanka Britanije u Europskoj uniji te se nakon rezultata nagađalo kako bi mogao dati ostavku.

'Sada se moramo pripremiti za pregovore s Europskom unijom. To traži potpun angažman i snažno vodstvo kako bi se zaštitilo sve dijelove Kraljevstva', istaknuo je Cameron na izvanrednoj konferenciji za medije i dodao: 'ponosan sam što sam bio premijer ove zemlje šest godina, vjerujem da smo puno toga postigli i proveli velik broj reformi. Uvijek ću vjerovati kako trebamo preuzeti na sebe čak i teške odluke. Zato sam i pregovarao s Europskom unijom o poziciji Britanije u EU-u. Ovu kampanju sam odradio onako kako sam najbolje znao'.

Cameron: Upravljat ću ovim brodom, ali ne bi bilo ispravno da budem njegov kapetan

'Uvjeren sam da zemlji treba novo vodstvo. Mislim da nije dobro da ja vodim ovu zemlju u tom smjeru. U nacionalnom je interesu da dođe novo vodstvo. Zemlja bi trebala imati novog premijera do listopada. Razgovarao sam s Kraljicom, pregovore treba voditi novi premijer', zaključio je Cameron koji će još tri mjeseca ostati na čelu kabineta, a sjednicu vlade najavio je za ponedjeljak.

'Ja ću kao premijer učiniti sve da upravljam ovim brodom u idućim mjesecima, ali mislim da ne bi bilo ispravno da budem kapetan tog broda', poručio je i dodao kako 'danas nema potrebe za preciznim rasporedom, ali trebali bismo imati novog premijera do početka konferencije Konzervativne stranke u listopadu', kazao je Cameron.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak u Ljubljani da je razOčarana ishodom britanskog referenduma, ali je naglasila da se europski projekt nastavlja. 'Svi smo razočarani, ali europski projekt neće stati i treba ga nastaviti', kazala je novinarima. Više o toj temi možete doznati ovdje