PRVE REAKCIJE

'Cameron bi se trebao zabrinuti za svoju budućnost'

19.09.2014 u 08:22

Bionic
Reading

Škotska je u napetom referendumu ipak izabrala ostanak u Velikoj Britaniji; nakon prebrojavanja 31 od 32 izborna okruga pokazalo se da je većina od 55 posto glasala 'ne'. Lider secesionista Alex Salmond priznao je poraz, dok su burze reagirale jačanjem vrijednosti funte

'Hvala Škotskoj za 1,6 milijuna glasova za neovisnost Škotske. Sada znamo da je većina glasala za ne-kampanju. Prihvaćam presudu naroda da u ovom trenutku neće biti neovisnosti', izjavio je Alex Salmond jutros okupljenim podržavateljima.

Škotska je kroz napetu, ali većinom mirnu kampanju ipak odlučila ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu. To ne znači da će sve ostati isto, nego da bi se mnogo toga mogla značajno promijeniti. Naime, kako u jednom od prvih komentara rezultata škotskog referenduma piše Guardian, 'poslije referenduma slijedi obračun, a u ovom bi se David Cameron trebao zabrinuti za svoju budućnost'. Britanski premijer i vođa konzervativaca je mnoge u vlastitoj stranci razočarao slabim angažmanom u kampanji za ostanak Škotske u Velikoj Britaniji te mnogi smatraju da on 'nije čovjek koji zna dobiti teške bitke'.

Burze su, pak, na vijest o rezultatima škotskog referenduma reagirale jačanjem vrijednosti funte za pola procenta u odnosu na jučerašnji dan, što je naročito znakovito ako se uzme u obzir da je prošlog tjedna, nakon prvih anketa koje su sugerirale pobjedu pokreta za neovisnost Škotske, funta pala na najnižu razinu u proteklih deset mjeseci.