TRAŽI SE ODGOVORNOST

Čak 80 posto Izraelaca vjeruje da je Netanyahu kriv za kobne sigurnosne propuste

20.10.2023 u 17:33

Bionic
Reading

Čak 80 posto Izraelaca vjeruje da premijer Benjamin Netanyahu mora preuzeti odgovornost za sigurnosne propuste koji su razotkriveni Hamasovim napadom na Izarel 7. listopada, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja za list Ma'ariv, čiji su rezultati objavljeni u petak

Načelnik glavnog stožera izraelske vojske, ravnatelj vojnoobavještajne službe i ravnatelj obavještajne službe Shin Beta priznali su da njihove službe nisu uspjele spriječiti napad u kojem je poginulo gotovo 1400 Izraelaca, što je najsmrtonosniji dan u 75 godina izraelske povijesti.

Netanyahuov koalicijski partner, ministar financija Bezalel Smotrich, rekao je također da vladini i sigurnosni čelnici nisu uspjeli zaštititi zemlju, ali Netanyahu još nije otvoreno preuzeo odgovornost.

Netanyahu je ovaj tjedan rekao da u vezi napada 7. listopada postoji puno pitanja i da će "sve detaljno istražiti".

Čak i većina birača njegove vladajuće stranke Likud, njih 69 posto, smatra da bi on trebao preuzeti odgovornost.

Isto tako, 48 posto ispitanika reklo je da bi bivši ministar obrane Benny Gantz, vođa oporbene centrističke stranke koji se prošli tjedan pridružio vladi nacionalnog jedinstva, bio bolji premijer, u odnosu prema samo 28 posto ispitanika koji to vjeruje za Netanyahua.

  • +4
Benjamin Netanyahu Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN / POOL

Ispitivanje je pokazalo i da 65 posto Izraelaca podržava očekivanu izraelsku kopnenu invaziju Gaze.

Ispitivanje je provedeno 18. i 19. listopada na 510 ispitanika s marginom pogreške od 4,3 posto, navodi Ma'ariv.