ISTRAŽIVANJE POKAZALO:

Čak 32 posto malih Zagoraca ima teškoće u govoru

14.11.2012 u 17:53

Bionic
Reading

Hrvatsko logopedsko društvo prošlog je tjedna obilježilo 20 godina svog postojanja, a njegova zagorska podružnica djeluje od 2008. godine sa sjedištem u Specijalnoj bolnici u Krapinskim Toplicama te danas broji 23 profesora logopeda. Iako se ta brojka čini dostatnom za relativno malo područje kao što je Krapinsko-zagorska županija, situacija na terenu pokazuje drugačije, a zasad, čini se, zbog toga ispaštaju upravo oni najmlađi. O čemu je zapravo riječ, objasnila nam je predsjednica zagorske podružnice Hrvatskog logopedskog društva Sanja Habus

Zabrinjavajući podatak

'U prošloj godini proveli smo opsežno istraživanje u 23 zagorska vrtića, u sklopu projekta 'Logoped u svaki vrtić' i dobili smo podatak da u našoj županiji 32 posto djece u predškolskoj dobi ima teškoće govora i jezika, a zasad ni jedan vrtić u Zagorju nema zaposlenog logopeda', rekla nam je zabrinjavajući podatak profesorica Habus. Kaže da su u istraživanje, koje su zagorski logopedi provodili volonterski i u svoje slobodno vrijeme, pokrenuli jer su željeli da se u Zagorju zaposli još logopeda koje će financirati jedinice lokalne samouprave.

'Na takav je način zaposlena jedna naša kolegica, koja pokriva područje Oroslavja, Donje Stubice i Marije Bistrice, pa smo tražili i pomoć Županije da to realiziramo i da zaposlimo logopede ponajprije u vrtiće. Međutim, prvo su nas tražili konkretne brojke i to je poticaj za naše istraživanje u kojem je ispitano više od 1300 djece', objašnjava Habus, dodajući da je izvješće na Županiju predano još u veljači ove godine, ali da još nema odgovora. Inače, od 23 profesora logopeda u Zagorju, stvarno zaposlenih je 15, dok ostali odrađuju pripravnički staž, a nakon što ga odrade, nitko im ne garantira da će zadržati svoja radna mjesta.

Nezahvalna situacija

'Imamo situaciju u kojoj je zabranjeno daljnje zapošljavanje, a s druge strane, naša bi podružnica izgubila osam logopeda nakon što odrade pripravnički staž. Tako da sada izgleda da nas ima dovoljno, ali to se vrlo brzo može promijeniti. Činjenica je da je u Zagorju velika potreba za logopedima i da je velik posao pred nama', zaključuje prof. Habus.