CRNI TREND

Čak 3000 mjesta manje u srednjim školama!

Učenici-tehnička-škola

Učenici-tehnička-škola

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar

Zbog postojanog pada u broju djece ove godine u Hrvatskoj će srednje škole moći upisati oko tri tisuće učenika manje nego prošle godine. Od toga je u gimnazijama predviđeno oko 1000 mjesta manje

Prema nedavno objavljenoj odluci resornog ministarstva, u školskoj godini 2015/2016. planira se broj upisnih mjesta za ukupno 51.014 učenika u 2226 razrednih odjela.

Prošle godine planiran je upis 54.336 učenika u 2238 razrednih odjela. Dakle unatoč smanjenju broja učenika za čak 3322, broj razrednih odjela smanjit će se tek neznatno – za samo 12.

Prema MZOS-u, neće se mijenjati ni broj nastavnika. To znači da će broj učenika po razredu i nastavniku biti manji pa će biti ugodnije i lakše raditi.

Najviše u četverogodišnje srednje

Ukupno će različite programe državnih škola moći upisati 48.589 učenika, a njihovi će postoci u različitim programima ostati gotovo isti kakvi su i bili.

Najviše učenika moći će upisati četverogodišnje strukovne programe, njih 19.819 ili 40,79 posto. Potom po brojnosti slijede gimnazije s predviđenim mjestima za 11.767 učenika ili 24,22 posto. U trogodišnje strukovne škole moći će se upisati 8598 učenika ili 17,7 posto. Za trogodišnje obrtničke programe predviđeno je 4828 mjesta, odnosno 9,94 posto. Za petogodišnje obrazovanje medicinskih sestara, odnosno tehničara predviđeno je 904 mjesta ili 1,86 posto. Značajniji broj mjesta predviđen je još u glazbenim i plesnim državnim školama, 1369 ili 2,82 posto, te za učenike s teškoćama u razvoju, 930 ili 1,91 posto.

U škole čiji su osnivači vjerske zajednice planira se mogućnost upisa za 879 učenika, a u privatne škole za 1536 učenika.

Budući da je broj učenika koji će završiti osnovnu školu (42.427) manji nego što je bio prošle godine, osigurano je dovoljno mjesta za upis svih njih.

Upisi počinju 25. svibnja, a završavaju 3. rujna

Učenici i roditelji, kao što je poznato, već odavno mogu vidjeti i pratiti ocjene u e-dnevnicima.

Učenici koji žele upisati neke elitne škole, poput MIOC-a, moraju zadovoljiti minimalan uvjet – da im je prosjek ocjena od petog do osmog razreda osnovne škole čistih 5,0. Svima koji ga ne zadovoljavaju iz MZOS-a preporučuju da se u takve škole ni ne prijavljuju. Za sada se ne zna hoće li škole već ove godine iskoristiti pravo koje im je dao MZOS pa odrediti bodovne pragove.

Elektronička prijava kandidata u ljetnom roku kreće 25. svibnja. Objava konačnih ljestvica poretka bit će 11. srpnja, a objava slobodnih mjesta za jesenski rok 21. srpnja. U jesenskom roku prijave će početi 24. kolovoza, a konačne ljestvice poretka objavit će se 3. rujna.

Kao što smo već ranije pisali, MZOS je objavio novi pravilnik koji predviđa veći broj dodatnih bodova za sve nadarene, osobito za sudionike i pobjednike na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Detaljnije informacije o školama i upisima možete potražiti na stranicama MZOS-a

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!