3,6 KUNA PO KVADRATU

Čak 241 sretnik poput Rajkovače unajmljuje od MUP-a stan 'za kikiriki'

Bionic
Reading

Netom smijenjeni ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Anto Rajkovača za najam svog stana MUP-u je plaćao 3,6 kuna po kvadratnom metru. On je samo jedan od 241 sretnika kojima je poput njega stanodavac Ministarstvo unutarnjih poslova

Kako tportal doznaje, u svom stambenom fondu Ministarstvo unutarnjih poslova ima čak 417 stanova. Od tog broja 241 stan iznajmljuju za 'slobodno ugovorenu najamninu', poput Rajkovačine, koji za stan od 84 kvadrata na zagrebačkom Vrbiku plaća 303 kune mjesečno, tj. 3,6 kuna po kvadratnom metru, što je višestruko niže od tržišne cijene najma stanova u Zagrebu. A Rajkovačina plaća, dok je bio na čelu Agencije za zaštitu osobnih podataka, iznosila je 14.658 kuna.

MUP u 94 svoja stana ima i zaštićene najmoprimce. Riječ je o, kako su nam pojasnili, bivšim nositeljima stanarskog prava koji nisu u zakonom propisanom roku podnijeli zahtjev za otkup stana.


'MUP u svom stambenom fondu ima još i 21 stan za privremeni smještaj policijskih službenika koji su, zbog potrebe posla, privremeno premješteni u drugo mjesto rada u odnosu na njihovo prebivalište, dok su preostali stanovi predmet sudskih postupaka koji još uvijek nisu pravomoćno okončani', kažu nam u MUP-u.

Podaci o nekretnini u kojoj živi Rajkovača, bivši djelatnik policije, ne bi javnosti bili dostupni da kao državni dužnosnik nije morao ispuniti imovinsku karticu. A upravo su ga te imovinske kartice dovele na medijske naslovnice.

Podsjetimo, Agencija, kojoj je do četvrtka bio na čelu, zaključila je kako neki podaci u imovinskim karticama dužnosnika krše njihovu privatnost. Tako im je sporno navođenje bračnog statusa, podaci o kreditu koji je dužnosnik podignuo prije stupanja na dužnost i slično. Zbog toga su sve imovinske kartice, njih gotovo 5867, uklonjene s internetskih stranica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje